• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus excuseert zich bij inheemsen dat afgodsbeelden in de Tiber waren gegooid

Paus Franciscus heeft vandaag openlijk zijn verontschuldigingen aangeboden aan diegenen die zich gekrenkt voelden doordat er begin deze week enkele Pachamama-beelden in de Tiber werden gegooid. Het nieuws werd voor het eerst opgepikt door IMEDIA, waarna National Catholic Reporter het bevestigde. 

Hij zei zeer duidelijk tegen de bisschoppen van de Amazonesynode: “Als bisschop van het bisdom Rome, vraag ik vergiffenis.” Hij noemde de beelden ook letterlijk bij hun naam: “Pachamama-beelden” – dus beelden van de godin van de vruchtbaarheid en moeder aarde bij inheemsen van de Andes.

“Goede namiddag, ik zou graag een woord zeggen over de Pachamama-beelden die verwijderd werden uit de Kerk van Traspontina, die daar aanwezig waren zonder afgodische bedoelingen, en die in de Tiber werden gegooid. Eerst en vooral, gebeurde dit in Rome, en als bisschop van het bisdom, vraag ik vergiffenis aan de mensen die beledigd waren door deze daad.”

Hij zei ook nog dat de afgodsbeelden reeds ongeschonden teruggevonden zijn, en dat het hoofd van de Carabinieri ze in bewaring houdt, om ze terug te geven, zodat ze mogelijks in de St-Pietersbasiliek kunnen gezet worden voor de afsluitende Mis van de Amazonesynode komende zondag. Hij noemde dit alles “goed nieuws.”

Verder zei hij naar verluidt ook nog dat het feit dat de beelden in de rivier terechtkwamen “veel onrust in zijn ziel teweeg bracht.” Dit werd door José Sierra, het hoofd van de Pauselijke Missiewerken in Canada, bekend gemaakt.

Bron: LifeSiteNewsVaticannews

Publicatiedatum: 25 oktober 2019
Laatst bewerkt: 1 november 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam