• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus waarschuwt voor het vuur van de wereld

(kr0-ncrv.nl/katholiek) - In zijn homilie tijdens de openingsmis van de Amazonesynode heeft paus Franciscus de gelovigen gewaarschuwd voor het vuur van de wereld. Ook riep hij op tot een open houding om evangelische vernieuwing mogelijk te maken.

“Wanneer volkeren en culturen liefdeloos en respectloos worden verslonden is het niet Gods vuur, maar dat van de wereld”, zei de pontifex tegen de aanwezigen in de Vaticaanse Basiliek, onder wie bijna tweehonderd bisschoppen die deelnemen aan deze bijzonder synode over pastorale, maatschappelijke en ecologische kwesties die spelen in Amazonië. “Moge God ons behoeden voor de hebzucht van nieuwe vormen van kolonialisme”, voegde Franciscus eraan toe.

Verwijzend naar de branden die onlangs grote delen van het Amazonegebied verwoestten, zei de paus dat dit “niet het vuur van het Evangelie was”. Gods vuur “wordt gevoed door eerlijk delen, niet door winstbejag”. “Het vuur dat vernietigt, laait op als mensen alleen hun eigen ideeën willen promoten (...) in een poging om iedereen en alles uniform te maken.”

Franciscus waarschuwde ook tegen het conservatisme. “Als alles blijft zoals het was, als we ons dag in dag uit tevreden stellen met ‘dit is de wijze waarop het altijd ging’, dan verdwijnt die gave, verstikt door de asresten van angstgevoelens en zorg om de status quo te verdedigen.”

Over de Christenen in het Amazonegebied: zei de Heilige Vader: “Zij dragen zware kruisen en wachten op de bevrijdende vertroosting van het Evangelie, de streling van de liefde van de Kerk.”

De paus had het aan het einde van zijn homilie over de 85-jarige Braziliaanse franciscaan Cláudio Hummes, die hij benoemde tot algemeen rapporteur van deze synode. “Ik wil hier de woorden van onze geliefde kardinaal Hummes herhalen. Wanneer hij in die kleine dorpen in Amazonië is, gaat hij naar de begraafplaats om de graven van de missionarissen te bezoeken. Het is een gebaar namens de Kerk aan hen die in Amazonië hun leven gaven. En dan, zegt hij een beetje schrander tegen de paus: ‘Mogen zij niet vergeten worden. Zij verdienen het om heiligverklaard te worden.’ Laten we voor hen en voor allen die hun leven gaven en voor hen die nog steeds hun leven geven, en met hen, deze reis samen maken.”

Publicatiedatum: 6 oktober 2019
Laatst bewerkt: 8 oktober 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam