• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wonder van kardinaal Wyszynski erkend

Paus Franciscus heeft woensdag wonderen erkend die worden toegeschreven aan de voorspraak van drie eerbiedwaardige dienaren Gods. Onder hen is de Poolse kardinaal Stefan Wyszynski, die van 1948 tot zijn dood in 1981 aartsbisschop van Warschau was. Dat betekent dat niets hun zaligverklaring nog in de weg staat.

Wyszynski en zijn ambtsgenoot aartsbisschop Karol Wojtyla van Krakau waren de krachtige leiders die de Kerk aanvoerden in tijden van vervolging in het communistische Polen. In 1978 namen ze samen deel aan de twee conclaven. Tijdens het laatst werd kardinaal Wojtyla tot paus gekozen. Hij werd in 2011 zaligverklaard en in 2014 heiligverklaard.

Stefan Wyszynski werd in 1901 in het Oost-Poolse plaatsje Zuzela geboren. Hij werd in 1924 priester gewijd voor het bisdom Wrocsawek. Op 12 mei 1946 werd hij bisschop gewijd nadat hij was benoemd tot diocesaan bisschop van Lublin. In 1948 benoemde paus Pius XII hem tot aartsbisschop van zowel Warschau als Gniezno. Dezelfde paus verhief hem in 1953 tot kardinaal. Wyszynski’s titelkerk was de Santa Maria in Trastevere. Door vele Polen werd hij beschouwd als de eigenlijke leider van de Poolse natie. Hij stierf op 28 mei 1981.

In 1989 werd zijn zaligverklaringsproces geopend omdat hij als man Gods moedig weerstand had geboden aan het nazisme en communisme. Paus Franciscus erkende in 2017 zijn heldhaftige deugdzaamheid, wat hem de titel ‘Eerbiedwaardige Dienaar Gods’ opleverde.

Wyszynski’s wonder betreft de genezing van een 19-jarige vrouw in 1989. Zij leed toen aan schildklierkanker. Nadat de diagnose was gesteld, begon een groep nonnen voor haar te bidden. Daarbij vroegen ze om de voorspraak van de kardinaal, die zelf aan kanker gestorven was. Volgens de Poolse Bisschoppenconferentie is de genezen vrouw al die tijd kankervrij gebleven.

Publicatiedatum: 3 oktober 2019
Laatst bewerkt: 7 oktober 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam