• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: corruptie heeft niet het laatste woord

“Goed gebruik” maken van “corruptie” is een overdreven manier om te zeggen dat de paus in zijn commentaar bij het Evangelie van deze zondag, wijst op de weg van bekering van een corrupte mens.

Paus Franciscus doet opmerken dat de oneerlijke rentmeester zich aan de dankbaarheid van de  schuldenaars van zijn meester wil vastklampen op een manier die neerkomt op corruptie.

Hij klaagt regelmatig de “sociale kwaal” aan, de “ergste van de sociale kwalen”, het “virus”, de “uitgezaaide kanker” die corruptie is, en die de economie van de landen ondermijnt, de armsten treft – en doodt: hij ziet er zelfs een “vorm van godslastering” in.

Maar deze zondag, wijst hij er ook op dat corruptie niet het laatste woord heeft! Met andere woorden, een corrupt iemand kan nog altijd het eeuwig leven zoeken: “Jezus wijst ook op het uiteindelijke doel van Zijn oproep: “maak u vrienden door middel van de onrechtvaardige mammon, opdat zij (…) u in de eeuwige tenten opnemen”.

Hoe? Hij nodigt uit tot herstel. Door van geld een instrument van “broederschap” en “solidariteit” te maken, antwoordt de paus. “Als wij rijkdom kunnen omvormen tot instrument van broederlijkheid en solidariteit, kan Hij ons in het paradijs ontvangen. Daar zal niet alleen God zijn maar ook degenen met wie wij gedeeld hebben, door goed te beheren wat de Heer ons in handen gegeven heeft.”

De paus roept de Heilige Maagd Maria aan op deze weg van bekering: “Moge de Maagd Maria ons helpen gewiekst te zijn, niet om ons een werelds succes te verzekeren maar het eeuwig leven, opdat de behoeftige mensen die wij geholpen hebben, op het ogenblik van het laatste oordeel kunnen getuigen dat wij de Heer in hen gezien en gediend hebben”.

Paus Franciscus postte deze tweet op @Pontifex: “In het Evangelie van vandaag, verzekert Jezus ons dat er altijd tijd is om het begane kwaad te genezen door het goede. Dat degene die tranen heeft doen vloeien, iemand gelukkig maakt; dat degene die geld verduisterd heeft, er geeft aan iemand die in nood is”.

Vert.: Maranatha-gemeenschap
Bron: Zenit.org

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige toespraak, voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Corruptie en eeuwig leven
25e Zondag door het Jaat (Jaar C) - Sint Pietersplein
(22 september 2019)

Publicatiedatum: 22 september 2019
Laatst bewerkt: 23 september 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam