• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Andrea Tornielli ontleedt de toespraak van paus Franciscus tot de politieke autoriteiten in Madagaskar

De toespraak van de paus tot de politieke autoriteiten van Madagaskar (op 7 september l.l.) “is één van de toespraken die, verrijkt door documenten van het magisterium van paus Franciscus, het best de boodschap van de sociale leer van de Kerk samenvat, zegt Andrea Tornielli, van het [d|:Dicasterium voor Communicatie], in zijn artikel gepubliceerd in de Italiaanse uitgave van Vatican News op 7 september 2019.

Tijdens zijn toespraak “herinnerde” de paus “vooreerst aan de verantwoordelijkheid van de politiek, die tot zending heeft dienstbaar te zijn aan haar medeburgers en ze te beschermen, in het bijzonder de meest kwetsbare en armste mensen, en hij moedigde hen aan een waardige en rechtvaardige ontwikkeling in de hand te werken, dat wil zeggen “integraal” en niet alleen economisch”.

“Hij vraag corruptie en speculatie te bestrijden, gaat Tornielli verder. De paus herinnerde aan de schoonheid en rijkdom van de natuurlijke hulpbronnen van het grootste eiland van het Afrikaanse continent, bedreigd door (wild)stroperij en ontbossing. Hij herhaalde dat de crisis van het milieu en de sociale crisis intrinsiek met elkaar verbonden zijn of zelfs één en dezelfde complexe crisis uitmaken, juist zoals de encycliek Paus Franciscus - Encycliek
Laudato Si
Wees geprezen - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis
(24 mei 2015)
leert.”

Tenslotte, schrijft Tornielli, “heeft de paus een belangrijke passage gewijd aan de mondialisering”. “In landen zoals Madagaskar, wordt het patrimonium van alle volken vergeten en uitgewist door de ontwikkelingshulp van internationale organismen, .... wat uiteindelijk de eigenheden, waarden, levensstijlen en culturen homogeen maakt”.

“Er is integendeel respect nodig voor de prioriteiten en oorspronkelijke levensstijlen van de volken, door ervoor te zorgen dat het volk zelf zijn eigen bestemming bewerkt”, besluit Tornielli - en hij citeert hierbij de idee van de paus.

vert. Maranatha-gemeenschap
bron: zenit.org

Publicatiedatum: 9 september 2019
Laatst bewerkt: 11 september 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam