• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Zen Ze-kiun scherp voor Chinabeleid Heilige Stoel

(kerknet.be) - Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, salesiaan van Don Bosco en van 2002 tot 2009 bisschop van Hongkong, heeft felle kritiek geuit op de onlangs door de Heilige Stoel uitgevaardigde pastorale richtlijnen voor China. De richtlijnen moedigen katholieke geestelijken in de communistische Volksrepubliek aan zich te registreren bij de autoriteiten. Kardinaal Zen heeft daartegen 9 dubia (Latijn voor twijfels) op zijn website gepubliceerd. Op 1 juli was hij in Rome waar hij zijn bezwaren overhandigde aan paus Franciscus en staatssecretaris van de Heilige Stoel kardinaal Pietro Parolin.

Manipuleren

De Chinese overheid verplicht katholieke geestelijken zich burgerlijk te laten registreren en een verklaring te ondertekenen dat zij trouw zijn aan de katholieke leer en erkennen dat de Kerk van China onafhankelijk, autonoom en zelfbesturend is. Volgens het Vaticaan moet dat laatste echter niet ecclesiologisch, maar politiek worden geïnterpreteerd. China probeert zo elke buitenlandse invloed op binnenlandse aangelegenheden de kop in te drukken. Kardinaal Zen verdenkt de regering evenwel ervan de Chinese katholieken zodanig te manipuleren dat zij worden losgeweekt van Rome.

In de betreffende pastorale richtlijnen zou het gaan om de bevordering van het maatschappelijke welzijn, om evangelisatie en een verantwoord beheer van kerkgoederen, terwijl het document volgens kardinaal Zen juist indruist tegen het katholieke geloof.

Geloofsafval

Het Vaticaan zegt in de richtlijnen dat de Heilige Stoel geestelijken die gewetensbezwaren hebben tegen de registratie, niet willen dwingen. Kardinaal Zen daarentegen beweert dat de Vaticaanse richtlijnen tegen alle fundamentele moraaltheologie ingaan en zelfs geloofsafval (apostasie) kunnen rechtvaardigen. Hij vindt dat de Heilige Stoel opnieuw verraad pleegt aan de ondergrondse rooms-katholieke kerk in de Volksrepubliek.

Verraad

Dit document zet op radicale wijze alles op zijn kop wat normaal is en wat abnormaal is. Wie dit geschreven heeft, hoopt wellicht dat de meelijwekkende minderheid een natuurlijke dood sterft. Met die minderheid bedoel ik niet alleen de ondergrondse priesters, maar ook de vele broeders in de officiële gemeenschap die heel vastberaden hebben gewerkt aan een daadwerkelijke verandering en daarbij hoopten op de steun van de Heilige Stoel, schrijft kardinaal Zen.

Kardinaal Zen Ze-kiun was ook fel gekant tegen de beslissing van paus Franciscus van vorig jaar om alle Chinese bisschoppen van de, door de overheid gecontroleerde Chinese Katholieke Patriottische Vereniging die zonder pauselijk mandaat waren gewijd en daardoor automatisch waren geëxcommuniceerd, te erkennen.

Publicatiedatum: 8 juli 2019
Laatst bewerkt: 17 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam