• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vijf zaligen op 13 oktober heiligverklaard

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft vandaag tijdens een consistorie met curiekardinalen besloten tot de canonisatie van vijf zaligen. Het zijn kardinaal John Henry Newman, zuster Mariam Thresia, zuster Giuseppina Vannini, zuster Dulce Lopes Pontes en Marguerite Bays.

De datum voor deze heiligverklaringen is ook vastgesteld: 13 oktober 2019. Deze zondag valt in de periode dat in Vaticaanstad de bijzondere synode voor het Amazonegebied plaatsvindt (6-27 oktober).

John Henry Newman was in de negentiende eeuw een van de meest prominente bekeerlingen tot het rooms-katholicisme. Hij was al een gerenommeerde anglicaanse theoloog toen hij de Oxford-beweging oprichtte om de Kerk van Engeland terug te brengen naar haar katholieke wortels. Hij stond bekend als een briljant denker en werd door paus Leo XIII tot kardinaal verheven. Hij stierf op 89-jarige leeftijd in 1890 in Birmingham, waar hij een Oratorium van Sint-Filippus Neri had opgericht.

De Indiase religieuze Mariam Thresia Chiramel Mankidiyan (1876-1926), behorend tot de Syro-Malabaarse Kerk, is de stichteres van de Congregatie van de Zusters van de Heilige Familie. Zij was een gestigmatiseerde mystica.

De Italiaanse zuster Giuseppina Vannini (1859-1911) wijdde haar leven aan God en de ziekenverpleging. Zij is de stichteres van de congregatie Dochters van Sint-Camillus.

De Braziliaanse zuster Irmã Dulce Lopes Pontes (1914-1992) was lid van de Congregatie van de Missiezusters van de Onbevlekte Ontvangenis van de Moeder Gods. In de Braziliaanse deelstaat Bahia zette zij zich in voor de allerarmsten. Ze riep OSID in het leven, een charitatieve hulporganisatie in Brazilië.

Marguerite Bays (1815-1879) uit Zwitserland was lid van de Derde Orde van Sint-Franciscus van Assisi. Ook zij was een gestigmatiseerde mystica.

Publicatiedatum: 1 augustus 2019
Laatst bewerkt: 17 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam