• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Cubaanse kardinaal Jaime Ortega overleden

De vroegere aartsbisschop van Havanna, kardinaal Jaime Ortega Alamino, was een van de invloedrijkste kerkleiders van Latijns-Amerika.

Kardinaal Jaime Lucas Ortega y Alamino, die gedurende 35 jaar aartsbisschop was van San Cristobal de la Habana (Havana), is vrijdag op 82-jarige leeftijd overleden. Eind vorige maand raakte al bekend dat hij de eindfase van de terminale ziekte kanker had bereikt. De kerkleider speelde een belangrijke rol bij de democratisering van zijn land en hij genoot groot aanzien als bemiddelaar, zowel in zijn land zelf als bij de onderhandelingen met de VS.

In 2014 sprak paus Franciscus zijn Cubaanse vertrouweling aan en stuurde hem tijdens het presidentschap van Barack Obama op missie naar Washington, waar hij onopgemerkt voor de Amerikaanse pers de plooien met Havana probeerde glad te strijken. Bij zijn bezoeken werd zijn naam zelfs niet vermeld op de bezoekerslijst van het Witte Huis. Kardinaal Ortega overhandigde er onder meer persoonlijk een brief van paus Franciscus aan Barack Obama. Mede dankzij deze tussenkomst van de paus werd het ijs tussen de gezworen aartsvijanden Cuba en de VS ontdooid. Later zouden zowel president Obama als de Cubaanse president Castro de paus uitdrukkelijk bedanken voor zijn bemiddeling.

Jaime Lucas Ortega y Alamino werd in 1936 in Jagüey Grande geboren. De Cubaanse geestelijke werd in 1964 priester en werd in 1978 bisschop van Pinar del Rio. Op 21 november 1981 werd hij benoemd tot aartsbisschop van San Cristobal de la Habana. Dankzij zijn inzet gaf president Fidel Castro op het einde van de jaren 1980 groen licht voor een historisch bezoek van paus Joannes Paulus II. Dat zorgde er onder meer voor dat de katholieke Kerk opnieuw openbare processies kon houden en toegang kreeg tot de media. Kerstmis werd opnieuw een nationale feestdag.

Van 1988 tot 1998 was hij ook voorzitter van de Cubaanse Bisschoppenconferentie. Vooral tijdens die periode werden er dankzij zijn bemiddeling vele mensenrechtenactivisten en tegenstanders van het communistische bewind vrijgelaten. De laatste jaren kreeg hij steeds vaker het verwijt dat hij te nadrukkelijk een realpolitiek met de Cubaanse leiders volgde en niet langer de politieke tegenstanders van het bewind van Raul Castro zou verdedigen. Desondanks slaagde hij er in 2016 opnieuw in om de Cubaanse leiders ervan te overtuigen om een grote groep politieke tegenstanders amnestie te verlenen. Kort daarna - hij was toen al bijna 80 -  stond de paus hem toe met emeritaat te gaan.

Bron: Kerknet.be

Publicatiedatum: 26 juli 2019
Laatst bewerkt: 1 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam