• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Matteo Bruni is de nieuwe directeur van de Vaticaanse persdienst

Paus Franciscus heeft de Italiaan Matteo Bruni (42) benoemd tot nieuwe directeur van de persdienst van de Heilige Stoel met ingang van 22 juli.

Matteo Bruni werd geboren op 23 november 1976 in Winchester (Groot-Brittannië) als kind van Italiaanse ouders. Hij studeerde moderne talen en literatuur aan de La Sapienza Universiteit van Rome en werkt sinds juli 2009 voor de Vaticaanse persdienst. Hij hield zich onder meer bezig met de accreditatie van journalisten en het beheer van operationele communicatie met de pers als coördinator van de afdeling Accreditatie.

In december 2013 werd hij verantwoordelijk voor de organisatie en de begeleiding van de perslui die de paus  vergezellen op zijn reizen buiten Italië. Begin 2016 werd hij coördinator van de afdelingen Media Operations & Accreditatie van de persdienst. In die functie coördineerde hij de deelname van de pers aan de diverse evenementen die in het raam van het Jubeljaar van de Barmhartigheid werden georganiseerd.

Matteo Bruno is lid van Sant'Egidio en al langer geëngageerd in kerkbetrokken projecten van humanitaire samenwerking en in hulp- en ondersteuningprogramma’s voor senioren. Hij is getrouwd en heeft een dochter. Naast Italiaans spreekt hij Engels, Spaans en Frans.

Paus Franciscus heeft ook twee onderdirecteurs voor de persdienst benoemd. Het zijn Sergio Centofanti en Alessandro Gisotti. Die laatste volgde Greg Burke op toen die samen met zijn Paloma Garcia Ovejero vorig jaar onverwacht hun ontslag indienden. Diezelfde Gisotti blijft nog tot 22 juli interimdrecteur van de Vaticaanse persdienst. Samen met Centofanti wordt hij adjunct-directeur van de communicatieafdeling van het Dicasterie voor de Communicatie.

Voorlopig is de naam van de adjunct-directeur van de persdienst nog niet bekendgemaakt. Volgens bepaalde vaticanwatchers wordt het een journalist van een katholieke krant met een uitstekende kennis van Latijns-Amerika.

De paus heeft Alessandro Gisotti benoemd in een functie die voor hem is gecreëerd: viceredactiedirecteur van het Dicasterie voor Communicatie. Hij wordt dus een rechtstreekse medewerker van Andrea Tornielli die sinds afgelopen december directeur redactie is. De Italiaan Sergio Centofanti is benoemd tot tweede viceredactiedirecteur. 

Met deze benoemingen hoopt de paus voor stabiliteit te kunnen zorgen in de communicatie van de Heilige Stoel. Al valt vandaag vooral het hoge aantal functies op:

  • een prefect van het dicasterie: Paolo Ruffini 
  • drie redacteurs 
  • een directeur van de persdienst en 
  • een directeur van L’Osservatore Romano: Andrea Monda 

En daarbij hoort eigenlijk ook nog de jezuïet Antonio Spadaro, directeur van Civiltà Cattolica, het gerenommeerde tijdschrift van de Italiaanse jezuïeten (dat vaak wordt beschouwd als de onofficiële stem van het Vaticaan, vooral in internationale aangelegenheden). Samen met Paolo Ruffini, Andrea Tornielli en Andrea Monda vergezelt pater Spadaro de paus tijdens diens reizen naar het buitenland.

Om zijn job goed te kunnen uitvoeren, moet Matteo Bruni ook kunnen rekenen op de hulp van de ploeg die afgelopen januari rond Alessandro Gisotti werd samengesteld. Romilda Ferrauto zal naar verwachting worden herbenoemd als hoofdadviseur op parttimebasis van de directeur, zuster Bernadette M. Reis en Raúl Cabrera Pérez als assistenten van de directeur, en Thaddeus M. Jones als administratief verantwoordelijke.

Bron: Kerknet.be

Publicatiedatum: 18 juli 2019
Laatst bewerkt: 3 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam