• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus schenkt relikwie van Sint Petrus aan patriarch Bartholomeos

Met de relikwie van Sint Petrus heeft paus Franciscus een uniek geschenk gegeven aan de delegatie van het oecumenische patriarch van Constantinopel.

Paus Franciscus heeft op het patroonsfeest van de Heilige Petrus en Paulus een relikwie van Sint Petrus overhandigd aan de delegatie van het oecumenische patriarchaat onder leiding van de aartsbisschop Job, die voor de gelegenheid naar Rome was gereisd. Na de Eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek schonk de paus een reliekschrijn dat zijn voorganger paus Paulus VI in de kleine kapel van het Apostolische Paleis had geplaatst om zich één te weten met degene wiens opvolger hij is. Paus Franciscus verklaarde daarbij dat hij niet in het Apostolische Paleis leeft en werkt, er ook niet de H. Mis viert en dat de relikwie een betere plaats verdient. Hij bood het aan zijn gasten aan, met de vraag om het op zijn beurt aan patriarch Bartholomeos I te bezorgen. Zondagmorgen werd het in Istanboel tijdens een korte plechtigheid door mgr. Andrea Palmieri, de vicevoorzitter van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen. officieel aan de patriarch overhandigd.

Dit is een buitengewone en onverwachte gebeurtenis waarop wij niet waren voorbereid, reageerde aartsbisschop Job van Telmissos. Historisch gezien bevonden de relikwieën van de Heilige Petrus zich altijd in Rome. Eerder hebben er weliswaar ook enkele relikwieën, die door de kruisvaarders werden meegebracht, kortstondig de reis naar Istanboel gemaakt. Dit keer komt een relikwie van de H. Petrus met een onewayticket naar Constantinopel. Dit betekent een gigantische stap naar concrete christelijke eenheid.

Feit blijft dat de vraag om de primaatschap in de Kerk voor de Orthodoxe Kerk geen uitgemaakte zaak is dat dit de opvolger van Petrus is.

Bron: Kerknet.be (gewijzigd en aangevuld)

Zie ook 30-08-2019: Paus Franciscus - Brief Paus Franciscus - Brief
Aan Patriarch Bartholomeos over de translatio van relieken van Sint Petrus
(30 augustus 2019)

Publicatiedatum: 3 juli 2019
Laatst bewerkt: 13 september 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam