• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Diplomatie is volgens paus Franciscus een roeping tot bescheidenheid, nederigheid en dienstbaarheid

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vandaag de apostolische nuntii en andere diplomatieke vertegenwoordigers van de Heilige Stoel op het hart gedrukt geen dure geschenken te aanvaarden. Tegelijk maakte hij duidelijk dat het voor officiële vertegenwoordigers van de Heilige Stoel ongepast is om de paus openlijk aan te vallen of te bloggen of lid te worden van groepen die vijandig tegenover hem, de curie of de Kerk van Rome staan. Als pauselijke vertegenwoordiger vertegenwoordigt de apostolische nuntius niet zichzelf, maar de opvolger van Sint-Petrus. Hij handelt namens hem bij plaatselijke kerken en regeringen. Hij concretiseert, implementeert en symboliseert de aanwezigheid van de paus onder gelovigen en het volk.

De paus had veel lof voor de inzet van zijn diplomaten bij een missie die een grote flexibiliteit en beschikbaarheid vereist en waarvoor ook vaak lange reizen noodzakelijk zijn. Hij moedigde hen aan om dicht bij de gelovigen, priesters en lokale bisschoppen te zijn, maar net zo goed bij andere diplomaten en autoriteiten. Jullie vertegenwoordigen de paus waar die niet aanwezig kan zijn.

Paus Franciscus drukte de Vaticaanse diplomaten op het hart voorzichtig te zijn met het aanvaarden van de geschenken die hen worden aangeboden. Dat is een bedreiging voor uw neutraliteit en in sommige gevallen dient het om  uw vrijheid af te kopen. Geen geschenk ooit, hoeveel het ook waard is, mag ons tot slaaf maken. Weiger geschenken die te duur en vaak nutteloos zijn of bezorg ze aan een goed doel.

Vervolgens gaf de nuntii de Rafael Kard. Merry del Val
Litanie van nederigheid
(1 januari 1899)
van Rafael kard. Merry del Val, o.a. staatssecretaris onder de H. Paus Pius X, mee.

Publicatiedatum: 13 juni 2019
Laatst bewerkt: 15 juni 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam