• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Maria op zaterdag

(Noorderlicht, parochieblad St. Jorisparochie, Almelo) - De Katholieke Kerk kent heel wat feesten en ‘heiligendagen’. Maria spant daarbij de kroon. Waar de meeste heiligen het met één feestdag moeten doen en sommige belangrijke met twee, staan er voor Maria een heleboel feesten en gedachtenissen op de kerkelijke kalender.

Vreemd genoeg is de meest gevierde daarvan bij de meeste mensen het onbekendst. Dat komt misschien wel door die wat vreemde naam: ‘Maria op zaterdag’. Alsof je op woensdag of vrijdag niet tot Maria zou mogen bidden? Maar dat is niet de betekenis van deze gedachtenis. Waar het om gaat, is dat de zaterdag speciaal aan Maria gewijd is. Dit komt voort uit een heel oude traditie, die aan het einde van de achtste eeuw in enkele kloosters is ontstaan en al snel in heel Europa werd overgenomen. De zaterdag als speciale Mariadag groeide in de loop van de middeleeuwen uit tot een gebruikelijke traditie in kloosters. In de 16e eeuw werd deze gewoonte in het Romeins missaal ingevoerd. In de jaren zestig van de vorige eeuw heeft het Tweede Vaticaans Concilie de traditie als het ware opgepoetst en meer zaterdagen aangewezen, waarop de gedachtenis van Maria kan worden gevierd. Als er bijvoorbeeld geen andere feestdagen op die dag vallen.

Waarom Maria nu uitgerekend de zaterdag als een eigen dag heeft gekregen, is niet bekend. Tegenwoordig wordt het vooral gezien als voorbereiding op de zondag, waar- op elke week de verrijzenis van Christus wordt gevierd. We mogen dan met eerbied naar Maria kijken, die als enige van alle leerlingen op de Stille Zaterdag waakzaam wachtte op de verrijzenis van Christus.

Zie voor meer facetten voor de Mariafeesten en -devoties ook het dossier: Maria in het leven van de Kerk - diverse aspecten van en over Maria

Publicatiedatum: 25 mei 2019
Laatst bewerkt: 26 mei 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam