• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Barbaarse islamitische geweld op o.a. 3 Katholieke Kerken op Sri Lanka

Op Paaszondag werd een aantal aanslagen gepleegd in Sri Lanka, waarvan tenminste 3 op Rooms Katholieke Kerken, waar op dat moment de Verrijzenis van Jezus Christus, de Zoon van God, werd gevierd. Ruim 290 doden en meer dan 500 gewonden zijn tot nu toe bij de aanslagen (op ook een aantal hotels) te betreuren. Naar nu duidelijk wordt zijn de aanslagen gepleegd door islamitische extremisten.

Aan het einde van de zegen "Urbi et Orbi" op Paaszondag heeft Paus Franciscus zijn medeleven betuigd voor de vele slachtoffers en eerst vandaag, tijdens het Regina Caeli, zei hij: "Ik hoop ook dat iedereen deze terroristische daden, onmenselijke daden, die nooit te rechtvaardigen zijn, veroordeelt."

Pauszondag veroordeelde Kardinaal  Sarah in een tweet al meteen dit geweld: "Terwijl we de opstanding van de Zoon van God vieren, laten de verschrikkelijke aanvallen in Sri Lanka opnieuw zien hoe de volgelingen van Christus overal ter wereld de slachtoffers zijn van wilde en dwaze daden. Ik veroordeel dit barbaarse islamistische geweld. Bidden. + RS"

De aartsbisschop van Colombo, kardinaal Malcolm Ranjith, sprak van een “zeer, zeer trieste dag voor ons allen”. Hij lastte alle verdere Paasvieringen in het district Colombo, waar een van de getroffen kerken staat, af.

Hij drukte zijn “diepste verdriet en medeleven” uit “met al die onschuldige gezinnen die iemand verloren hebben, en ook met diegenen die gewond zijn geraakt en berooid achterblijven”. Hij omschreef de aanslagen als “beestachtig en onmenselijk”.

“Ik veroordeel naar het uiterste van mijn vermogens deze daad die de mensen zo veel dood en lijden heeft gebracht”, aldus de kardinaal. Hij vroeg om een krachtig, onafhankelijk onderzoek om de daders te vinden.

Vele Westerse media zijn aanmerkelijk afstandelijker in de afwijzing van dit geweld of in het duiden van de daders. Zelfs de slachtoffers in de kerken worden vaak alleen als "paasvierders" benoemd in plaats van de slachtoffers in de kerken "Christenen" of "Katholieken" te noemen. Toen een maand eerder in Nieuw-Zeeland aanvallen waren gedaan op een moskee was de toonzetting duidelijk anders. Zelfs werden er toen stille marsen georganiseerd, kregen islamitische gebedshuizen extra bescherming. Bijvoorbeeld werd een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam georganiseerd. Van dit alles wordt nu niets vernomen, nu Katholieken slachtoffer zijn geworden.

Publicatiedatum: 22 april 2019
Laatst bewerkt: 23 april 2019


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam