• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen zet strijd voort

(kerknet.be) - De Pauselijke Commissie ter bescherming van Minderjarigen zal in december volgend jaar een internationaal academisch symposium organiseren over vertrouwelijkheid en transparantie, met de nadruk op canonieke strafprocedures. Dat is na afloop van het tweejaarlijkse overleg van de commissie van 4 tot 7 april bekendgemaakt.

De vertrouwelijkheid van kerkelijke strafprocedures wordt gedekt door het pauselijk geheim, ook tegenover slachtoffers die slechts als getuigen worden gehoord. Maar dit zorgt er soms ook voor dat slachtoffers niet op de hoogte zijn van het resultaat. De vertrouwelijkheid werd onder meer op het recente topoverleg van paus Franciscus met de voorzitters van de bisschoppenconferenties wereldwijd over de bescherming van minderjarigen van eind februari in het Vaticaan fel bekritiseerd, omdat zo de indruk gewekt kan worden dat niet wordt opgetreden.

De Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen kondigde maandag ook de oprichting aan van het Virtual Survivor's Advisory Panel (SAP), een adviescommissie voor slachtoffers en nabestaanden van seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Dat moet ervoor zorgen dat slachtoffers van seksueel misbruik voortdurend betrokken worden in de strijd tegen en de preventie van kindermisbruik in de katholieke Kerk. Eerder werden dergelijke adviesgroepen al op lokaal vlak opgericht, onder meer in Brazilië, Zambia en op de Filippijnen.

Er wordt ook onderzocht hoe internationale specialisten en experts sterker bij de commissie kunnen worden betrokken om de gevolgen van misbruik en zedendelicten beter te kunnen begrijpen. Dat kan helpen bij de uitwerking van maatregelen voor de preventie van misbruik en om een veilige omgeving voor kinderen te garanderen.

Bron: I.Media/Vaticannews.va

Publicatiedatum: 9 april 2019
Laatst bewerkt: 9 april 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam