• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus en bisschoppen belijden collectief schuld

De deelnemers van het topberaad ‘De bescherming van minderjarigen in de Kerk’ beleden zaterdag hun zonden tijdens een speciale boetedienst in de Sala Regia in het Apostolisch Paleis van Vaticaanstad.

“Wij belijden dat bisschoppen, priesters, diaken en religieuze in de Kerk kinderen en jongeren geweld hebben aangedaan, dat wij de schuldigen hebben afgeschermd, dat we het lijden van de vele slachtoffers niet hebben erkend, dat wij bisschoppen onze verantwoordelijkheden niet hebben nageleefd”, zeiden de deelnemers tijdens de boetedienst in koor.

Met die collectieve schuldbelijdenis werden de drie vergaderdagen van het topberaad waar bijna 200 kardinalen, voorzitters van bisschoppenconferenties, hoofden van oosters-katholieke kerken, religieuze oversten en deskundigen aan deelnamen, afgesloten. 

De boetedienst begon met het zingen van een hymne en het bidden van een boetepsalm, gevolgd door de Parabel van de Verloren Zoon uit het Lucasevangelie. Daarna hield de Ghanese aartsbisschop Philip Naameh van Ghana een preek.

“Te vaak zwegen we, keken we de andere kant op, vermeden we conflicten en waren we te zelfgenoegzaam om onszelf te confronteren met de duistere kant van de Kerk. We beschaamden het vertrouwen van de mensen”, zei mgr. Naameh.

De Afrikaanse kerkleider sprak over de Verloren Zoon, die zijn erfdeel had opgeëist, een losbandig leven leidde en daardoor zijn reputatie en status verloor. “We moeten niet verbaasd zijn als ons hetzelfde lot beschoren is. Dan moeten we daarover niet klagen.”

Evenals de Verloren Zoon moeten de kerkleiders zich allereerst boetvaardig tonen om met de kudde verzoend te raken, aldus Naameh. Hij voegde eraan toe dat dit topberaad slechts de eerste stap is.

Tijdens de boeteviering werd ook vioolmuziek ten gehore gebracht. De violist was een man, die anoniem wenst te blijven. Hij speelde het muziekstuk nadat hij voor de aanwezigen in de Sala Regia had verteld dat hij zelf als kind door een geestelijke was misbruikt.

Publicatiedatum: 24 februari 2019
Laatst bewerkt: 25 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam