• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt maatregelen tegen 'gesel' van seksueel misbruik

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vanmorgen bij de opening van het topoverleg Bescherming van minderjarigen in de Kerk in een korte toespraak de deelnemers op het hart gedrukt de schreeuw van de kinderen te horen die gerechtigheid vragen en aangedrongen op concrete en effectieve maatregelen om het kwaad dat de Kerk en de mensheid treft te bestrijden. De paus zit het topoverleg, waarvan de plenaire sessies plaatsvinden in de Synodezaal in Vaticaanstad. Met zijn korte toespraak gaf hij het startschot voor het vier dagen durende overleg.

Paus Franciscus nodigde de aanwezige patriarchen, kardinalen, aartsbisschoppen, bisschoppen en religieuze oversten uit om tijdens het vier dagen durende overleg te luisteren naar de Heilige Geest en met gehoorzaamheid aan zijn leiding te luisteren naar de roepstem van de kleinen die om gerechtigheid vragen. Onze pastorale en kerkelijke verantwoordelijkheid verplicht ons om oprecht en diepgaand te bespreken hoe wij dit kwaad, dat de Kerk en de mensheid treft, kunnen aanpakken. Het volk van God kijkt naar ons en verwacht niet alleen simpele en gemakkelijke veroordelingen, maar ook concrete en doeltreffende maatregelen. Ik vraag de Heilige Geest om ons in deze dagen te ondersteunen en ons te helpen dit kwaad te transformeren als gelegenheid voor bewustwording en zuivering. De Maagd Maria verlicht ons om de ernstige wonden te genezen die het schandaal van pedofilie zowel bij kinderen, als gelovigen heeft veroorzaakt.

Programma

Daarna gaf de Filipijnse kardinaal Luis Antonio Tagle een lezing, getiteld: De geur van de schapen. Het kennen van hun pijn en het genezen van hun wonden behoren tot de voornaamste taak van de herder.

De tweede toespraak is van aartsbisschop Charles Scicluna van Malta. De titel van zijn lezing luidt: De Kerk als veldhospitaal. Verantwoordelijkheid nemen.

De derde toespraak van vandaag wordt vanmiddag gegeven door de Colombiaanse kardinaal Rubén Salazar Gómez. Hij spreekt over: De Kerk op het moment van crisis. Conflicten en spanningen onder ogen zien en vastberaden handelen.

Morgen en zaterdag worden er weer per dag drie verschillende toespraken gehouden, onder anderen door de Italiaanse theoloog en kerkrechtsgeleerde Linda Ghisoni, die sinds november 2017 werkzaam is voor de Romeinse Curie, en door twee andere vrouwen. Na elke lezing is er ruimte voor vragen. Aan het einde van de middagen gaan de deelnemers uiteen om in kleinere werkgroepen te discussiëren en om een tekst op te stellen die aan het presidium zal worden verstrekt.

Zondagochtend wordt het beraad afgesloten met een eucharistieviering in de Sala Regia, een zaal in het apostolische paleis. Aan het einde daarvan zal paus Franciscus een toespraak houden waarin hij voorlopige conclusies van het beraad zal trekken.

Bron: VIS/kro-ncrv.nl/katholiek

Publicatiedatum: 21 februari 2019
Laatst bewerkt: 21 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam