• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Topoverleg over seksueel misbruik in de katholieke Kerk van start

(kerknet.be) - Katholieke Kerk zoekt een wereldwijd coherent beleid met verantwoordelijkheid, verantwoording en transparantie als fundament.

Wat?

Vandaag donderdag 21 februari start de vierdaagse topontmoeting in Rome over misbruik en kinderbescherming in de katholieke Kerk. De bijeenkomst eindigt op zondag 24 februari. Naast plenaire sessies in de synodezaal en overleg in werkgroepen, staan ook momenten van boetedoening gepland, getuigenissen en rapporten van slachtoffers van misbruik, evenals lezingen. 

Wie?

Paus Franciscus heeft alle voorzitters van de nationale bisschoppenconferenties wereldwijd, de Oosters-katholieke patriarchen en 24 afgevaardigden van kloosterordes en religieuze congregaties van mannelijke en vrouwelijke religieuzen persoonlijk naar Rome uitgenodigd om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor een universeel beleid voor kinderbescherming in de katholieke Kerk.

Doel?

Met het topoverleg wil paus Franciscus aan de slachtoffers van seksueel misbruik ook het signaal geven dat de katholieke Kerk de cultuur van stilte betreurt en spijt betuigt omdat de klachten van slachtoffers van seksueel misbruik vaak niet ernstig werden genomen en zonder gevolg werden geklasseerd. In dat verband wordt benadrukt dat deze top een wereldwijde mentaliteitsverandering in kerkelijke middens betracht, die de basis moet vormen voor een wereldwijde cultuur van kinderbescherming en een streng en kordaat optreden tegen elke vorm van misbruik.

Gisteren hadden 12 misbruikslachtoffers alvast een ontmoeting met organisatiecomité van de vier dagen durende topontmoeting. Ook tijdens de zittingen in de synodezaal en in de werkgroepen krijgen slachtoffers de kans om te getuigen over het misbruik waarvan zij slachtoffer werden.

Uitdagingen?

Volgens waarnemers en specialisten, zoals de Belgische professor Karlijn Demasure, die een wereldautoriteit is inzake misbruik in pastorale relaties, staat paus Franciscus voor de grote uitdaging om een consensus in de strijd tegen seksueel misbruik tot stand te brengen. Prof. Demasure onderstreept dat veel landen nog maar pas begonnen zijn met de preventie en aanpak van seksueel misbruik. Sommige landen in Azië en Afrika bevinden zich zelfs nog in de fase van de ontkenning en beschouwen dit als een louter westers probleem.

Prof. Demasure vraagt de verlenging van de verjaringstermijn voor gevallen van misbruik, het inkorten van de procedure bij de Congregatie voor de Geloofsleer en de sanctionering van bisschoppen die niet adequaat handelden bij misbruik.

De ontsporing van seksueel misbruik in landen als Chili en Ierland maakten duidelijk dat seksueel misbruik nauw verbonden is met klerikalisme en machtsmisbruik. Een consequent preventiebeleid vereist dat ook de ontsporingen daar strenger worden aangepakt. In dat verband pleit de vrouwenbijlage van L’Osservatore Romano ervoor om vrouwen en (ook gehuwde) leken sterker te betrekken bij het bestuursapparaat van de katholieke Kerk, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Bron: Crux/Kathpress.at/KNA

Publicatiedatum: 21 februari 2019
Laatst bewerkt: 21 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam