• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus woont alle zittingen van de 'misbruiktop' bij

Paus Franciscus zal persoonlijk aanwezig zijn op alle zittingen van het topoverleg met de voorzitters van alle nationale en regionale bisschoppenconferenties wereldwijd en afgevaardigden van alle kloosterordes en religieuze congregaties over de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk van 21 tot 24 februari in Rome. Dat bevestigt Allessandro Gisotti, de nieuwe directeur van de persdienst van de Heilige Stoel. Samen zullen zij nadenken over welke stappen er noodzakelijk zijn om misbruik te verhinderen, om kinderen te beschermen, om te zorgen voor de slachtoffers van seksueel misbruik en om te vermijden dat misbruik nog in de doofpot wordt gestopt.

Naast negen plenaire zittingen, zijn er ook sessies in afzonderlijke werkgroepen, sessies met getuigenissen van slachtoffers van seksueel misbruik, momenten van gebed en een boeteviering. Op 24 februari gaat paus Franciscus voor in de afsluitende eucharistieviering, zoals dat ook bij bisschoppensynodes altijd het geval is. Alle plenaire vergaderingen worden op persoonlijke vraag van de paus geleid door de jezuïet Federico Lombardi, de voormalige directeur van de Vaticaanse persdienst. Het is geen academische bijeenkomst, eerder een ontmoeting van zielzorgers, waarbij ook tijd is voor gebed en geestelijke onderscheiding, werd gezegd op de persconferentie waar meer informatie over het topoverleg werd gegeven..

Gisotti onderstreept dat het niet de eerste keer is dat er een dergelijk topoverleg over seksueel misbruik plaatsvindt. Hij verwijst ook naar de initiatieven van verschillende bisschoppenconferenties, waarvan de eerste al meer dan 15 jaar geleden werden genomen. Maar deze bijeenkomst is een belangrijke etappe op deze moeilijke en pijnlijke tocht.

Bron: SIR/Vaticannews.va/Kathpress.at

Publicatiedatum: 19 februari 2019
Laatst bewerkt: 21 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam