• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan licht ‘seksuele slavernij nonnen’ toe

(katholieknieuwsblad.nl) - Het Vaticaan heeft Paus Pius XII - Toespraak
Votre Démarche (16 april 1949)
uitgelegd over vrouwelijke religieuzen die het slachtoffer zijn van “seksuele slavernij”. Hij bedoelde daarmee machtsmisbruik die in enkele gevallen ook tot seksueel misbruik leidde, aldus een toelichting.

Paus Franciscus deed zijn uitspraken tijdens de Paus Franciscus - Interview
Interview met meegereisde journalisten op de vlucht van Abu Dhabi naar Rome
(5 februari 2019)
vanuit Abu Dhabi naar Rome, afgelopen dinsdag. Hij verwees toen naar paus Benedictus XVI, die “de moed had een vrouwencongregatie te ontbinden die een bepaalde vorm van slavernij van vrouwen kende, zelfs seksuele slavernij, door clerici of de stichter.” Hij gaf antwoord op een vraag naar Seksueel misbruik van vrouwelijke religieuzen door clerici, waarover L’Osservatore Romano enkele dagen eerder had geschreven.

Manipulatie

“Toen de Heilige Vader, verwijzend naar de ontbinding van een congregatie, sprak van ‘seksuele slavernij’, bedoelde hij ‘manipulatie’, een vorm van machtsmisbruik die zich ook uitte in seksueel misbruik”, aldus woordvoerder Alessandro Gisotti.

Hij benadrukte dat binnen de bewuste congregatie sprake was geweest van seksuele manipulatie, en dat er niet gesproken kan worden van “seksuele slavernij”. Tegenover CBS News zei Gisotti dat het ging over een in 2013 door de paus ontbonden afsplitsing van de contemplatieve tak van de zusters van Saint Jean in Frankrijk.

‘Veilig’

Recent is er ook melding gemaakt over seksueel misbruik van vrouwelijke religieuzen door geestelijken in Afrika en Azië. In Afrika zouden zusters het slachtoffer zijn geworden van priesters die dachten dat ze dan minder kans liepen om aids op te loven.

Verkracht door bisschop

In India is justitieel onderzoek gaande naar misbruik van zusters door hun bisschop. En religieuze heeft bisschop Franco Mulakkal van Jullundur ervan beschuldigd haar tussen 2014 en 2016 dertien keer te hebben verkracht. Ook andere zusters zouden zijn lastiggevallen.

De zuster diende vorig jaar maart een klacht tegen hem in bij kardinaal-aartsbisschop George Alencherry. Toen deze de klacht niet doorgeleidde naar de politie heeft zij zelf aangifte gedaan.

Bisschop Mulakkal is tijdelijk van zijn functies ontheven en werd afgelopen september en verhoord. Hij is weken later op borgtocht vrijgelaten.

Oud probleem

Paus Franciscus zei tijdens de persconferentie dat hij denkt dat het probleem in sommige culturen vaker voorkomt. Maar hij erkende dat er altijd “priesters en ook bisschoppen zijn geweest die dat hebben gedaan. En ik denk dat het misschien nog gebeurt.”

De Kerk “werkt hier al heel lang aan”, waaronder door het schorsen van geestelijken of het opheffen van enkele congregaties die zijn “gecorrumpeerd”. (KN/CNA)

Zie ook bericht 05-02-2019: Paus op terugreis uit Abu Dhabi over nonnen en Venezuela

Publicatiedatum: 7 februari 2019
Laatst bewerkt: 8 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam