• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus in de homilie tjdens de afsluitende H. Mis van de Wereldjongerendagen

“Voel dat ge een zending hebt en wordt er verliefd op”: dat is de oproep van paus Franciscus op deze 27e januari, aan de 700.000 jongeren die deelnemen aan de 34e Wereldjongerendagen in Panama: “Wij kunnen alles hebben, maar als de geestdrift van de liefde ontbreekt, zal alles ontbreken … ”.

“Dierbare jongeren, u bent niet de toekomst maar het uur van God. Hij roept u samen en roept u op in uw gemeenschappen en steden … om op te staan en het woord te nemen … en de droom te verwezenlijken die de Heer voor u gedroomd heeft. Dierbare broeders, de Heer en Zijn zending zijn geen tussendoortje in ons leven, iets voorbijgaand, geen Wereldjongerendag … Zij zijn ons leven”, dit zegt de paus op deze laatste dag tijdens de zondagsmis met de jongeren, in het Campo San Juan Pablo II, in het Metro Park. De paus kwam aan in papamobiel en werd onder een zomerzon onthaald door een vlaggenzee uit heel de wereld.

In zijn homilie deed de paus opmerken dat “wij niet altijd geloven dat God zo concreet en zo dagelijks kan zijn, zo nabij en zo reëel, en nog minder dat Hij aanwezig komt en werkt via een bekende, zoals een buur, vriend of ouder … Wij verkiezen een God op afstand: mooi, goed, edelmoedig, maar op afstand, een God die niet stoort. Want een nabije en dagelijkse God, een vriend en broeder, vraagt ons nabijheid te leren in het dagelijks leven, en vooral broederlijkheid”.

De paus waarschuwt voor de idee dat zending, roeping, “slechts een belofte zijn voor de toekomst en niets te maken hebben met het heden”: “Alsof jong zijn, synoniem is van een wachtzaal voor wie zijn uur afwacht. En ondertussen vindt u of vinden wij een toekomst uit die hygiënisch en mooi verpakt is,  zonder consequenties, goed bewapend en gewaarborgd, en goed verzekerd. Een fictie van wat vreugde is”.

“Wij kalmeren u en laten u inslapen, zodat u geen lawaai maakt, zodat u niets van uzelf vraagt en u evenmin iets vraagt, zodat u zichzelf niet in vraag stelt noch iets in vraag stelt. En in deze tussentijd, verliezen uw dromen hoogte, beginnen zij in te sluimeren en worden dromerijen, kleingeestig en triest, alleen omdat wij, of u, vinden dat het nog niet uw uur is, dat er genoeg jongeren zijn die zich morgen impliceren, morgen dromen en morgen werken.”

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Thans is in vervulling gegaan (Lc. 4, 21)
Tijdens de H. Mis ter afsluiting van de Wereldjongerendagen in Panama - 3e Zondag door het Jaar (C)
(27 januari 2019)

Publicatiedatum: 27 januari 2019
Laatst bewerkt: 30 januari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam