• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: het celibaat is geschenk voor de Kerk

(Kerknet.be) - Op een geïmproviseerde persconferentie tijdens zijn terugvlucht van Panama naar Rome onderstreepte paus Franciscus dat het celibaat een geschenk voor de Kerk is en blijft. Hij maakte duidelijk dat hij niet gewonnen is voor een optioneel celibaatnoch van een algemene toelating voor priesters om te huwen, al acht hij een discussie over speciale oplossingen wel noodzakelijk. De mogelijkheid om iets oudere en gehuwde mannen (viri probati) toe te laten tot het priesterschap is volgens de paus interessant en de moeite waard om te overwegen voor situaties waar er een gebrek is aan priesters.

In verband met het overleg van 21 tot 24 februari met de voorzitters van alle bisschoppenconferenties wereldwijd over de aanpak van het misbruik binnen de Kerk waarschuwde paus Franciscus ervoor dat de verwachtingen daarvoor naar zijn aanvoelen veel te hoog gespannen zijn. Hij beklemtoonde ook dat bisschoppenconferenties over de hele wereld zich bewust moeten worden van de ernst van dit drama. Sommige bisschoppen hebben dit probleem nog steeds niet goed begrepen. Daarom moeten er overal procedures ingevoerd worden, want soms weten bisschoppen niet goed wat zij moeten doen.

Het topoverleg over misbruik moet volgens de paus vooral bijdragen tot bewustmaking. Maar hij vreest dat ook daarna in de Kerk, net als in andere geledingen van de samenleving, seksueel misbruik zal blijven bestaan. Hij onderstreepte dat er allereerst duidelijkheid moet komen over de maatregelen tegen misbruik op de verschillende niveaus van de Kerk. En hij voegde eraan toe: Seksueel misbruik is een maatschappelijk fenomeen. Het is verschrikkelijk dat slechts bij een klein percentage van de gevallen van misbruik vervolging en veroordeling volgen.

Bron: KNA

Zie ook bericht De Paus houdt vast aan celibaat maar ziet openingen voor ‘viri probati’ en wellicht nog meer

Publicatiedatum: 29 januari 2019
Laatst bewerkt: 30 januari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam