• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Stigmata en martelaarschap erkend

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft vandaag een wonder erkend op voorspraak van de zalige maagd Margarita Bays (1815-1879). Dat betekent dat niets haar heiligverklaring nog in de weg staat.

Marguerite Bays, geboren in het Zwitserse gehucht La Pierraz, was lid van de Derde Orde van Sint-Franciscus. Zij bracht haar leven door in alle eenvoud en dienstbaarheid. Naast huishoudelijk werk en naaien steunde zij het apostolaat in haar parochie in Siviriez. Zo gaf zij kinderen catechismusles, bereidde meisjes voor op het huwelijksleven en bezocht de zieken en stervenden. Ook stond ze bekend om haar vurig gebedsleven.

Op 35-jarige leeftijd kreeg Marguerite darmkanker. De pijnen die zij ten gevolge daarvan had, droeg ze op aan Christus. Op vrijdag 8 december 1854, op het moment dat paus Pius IX in Rome het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis afkondigde, raakte zij voor het eerst in extase. Sindsdien zou ze elke vrijdag het lijden van Christus op mysterieuze wijze meebeleven. Daarbij kreeg ze de stigmata, die ze angstvallig voor nieuwsgierigen verborgen hield.

In de laatste jaren van haar leven werd de pijn intenser. Marguerite klaagde niet en volhardde in haar gebed. Zij stierf op het feest van het Heilig Hart, op vrijdag 27 juni 1879 om drie uur ’s middags, het tijdstop waarop volgens de traditie Christus aan het kruis gestorven was.

Marguerite Bays werd op 29 oktober 1995 door Johannes Paulus II zaligverklaard. Haar stoffelijke resten rusten in een kapel in de kerk van Siviriez.

Het tweede wonder, vereist voor haar heiligverklaring, zou zich in 1998 in Zwitserland hebben voorgedaan. Een tweejarig meisje, Virginie geheten, viel van een trekker en werd door dit zware landbouwvoertuig overreden. Haar grootvader, die getuige was van het voorval, riep de zalige Marguerite aan. Hij bracht haar naar het ziekenhuis, waar de artsen na drie dagen observatie tot hun verbazing aangaven dat het meisje, op enkele schrammen, na geen enkel letsel had opgelopen.

Paus Franciscus heeft vandaag ook het martelaarschap erkend van veertien Spaanse vrouwelijke kloosterlingen die werden vermoord tijdens het eerste jaar van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Allen waren zij lid van de Orde van de Onbevlekte Ontvangenis oftewel de Conceptionistinnen.

Dit zijn hun burgerlijke namen: Isabel Lacaba Andía, Petra Peirós Benito, Asunción Monedero, Manuela Prensa Cano, Balbina Rodríguez Higuera, Beatriz García Villa, Ascensión Rodríguez Higuera, Juana Ochotorena Arniz, Basilia Díaz Recio, Clotilde Campos Urdiales, Inés Rodriguez Fernández, Carmen Rodríguez Fernández, María de San José Ytoiz y Asunción Pascual Nieto.

Officieel heten de martelaressen: María del Carmen en Gezellen. María del Carmen (Isabel Lacaba Andía) was moeder-overste van het conceptionistinnenklooster in Madrid.

De moordenaars van de zusters waren extreem-linkse republikeinen. Tijdens hun Terror Rojo(‘Rode Terreur’) in Spanje werden meer dan 6.800 geestelijken en kloosterlingen om het leven gebracht.

Nu het martelaarschap van de zusters is erkend, staat niets hun zaligverklaring nog in de weg. In het geval van martelaren is immers geen wonder vereist.

De Orde van de Onbevlekte Ontvangenis werd gesticht door de heilige Beatriz de Silva. Deze Portugese edelvrouw stierf op 16 augustus 1492 in haar klooster in Toledo.

Publicatiedatum: 15 januari 2019
Laatst bewerkt: 16 januari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam