• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Oekraïense Grieks-katholieke kerkleider ziet fusie met orthodoxen wel zitten

(kro-ncrv.nl/katholiek) - “De hereniging van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk met de Orthodoxe Kerk van Oekraïne is maakbaar”, zei grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van Kiev onlangs in een tv-interview. Het 48-jarige hoofd van het met Rome geünieerde kerkgenootschap is ervan overtuigd dat de eenheid met de Oekraïense orthodoxie geen utopie meer is.

Op 16 december werd tijdens een concilie in Kiev de Oekraïens-Orthodoxe Kerk opgericht; daarvan werd de 39-jarige metropoliet Jepifanij tot hoofd uitgeroepen. Op 5 januari verleende het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel tot woedde van Moskou deze kerk volledige zelfstandigheid (autocefalie).

Eind december hebben grootaartsbisschop Svjatoslav en metropoliet Jepifanij elkaar al getroffen. Beiden hadden na afloop van hun ontmoeting lovende woorden over elkaar. De katholieke kerkleider van Kiev geeft nu aan dat hij de fusie met de Oekraïens-Orthodoxe Kerk wel ziet zitten. Hij noemt het zelfs een “prachtig vooruitzicht”.

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk is in feite een fusie van twee genootschappen die zich in de vorige eeuw van Moskou hadden afgesplitst: de ene in 1921 en de andere in 1992. Een derde genootschap, de Oekraïense kerk die onder het gezag van het patriarchaat Moskou staat, blijft de eenheid met de Grieks-katholieken afwijzen.

De Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk vormt de grootste geloofsgemeenschap van de oosterse ritus binnen de katholieke wereldkerk. Het aantal van haar leden bedraagt ongeveer vijf miljoen; dat is 11 procent van het inwoneraantal van Oekraïne. Het land heeft ook een katholieke kerk van de Latijnse ritus; daarvan zijn er ongeveer één miljoen mensen lid.

Publicatiedatum: 8 januari 2019
Laatst bewerkt: 10 januari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam