• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Oekraïne heeft officieel een autocefale orthodoxe Kerk

(kerknet.be) - Met de publicatie van deTomos (het constitutionele charter met details over de organisatie en de werking van de kerk) wordt de pas eengemaakte Oekraïens-orthodoxe Kerk als vijftiende autocefale orthodoxe Kerk erkend. Het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou heeft al in niet mis te verstane bewoordingen gewaarschuwd voor de gevolgen van die beslissing.

De oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeos nodigde de pas verkozen Oekraïense kerkleider, metropoliet Epifanij, in december uit om de bulle over de toekenning van autocefalie in de troonzaal van de hoofdzetel van het oecumenische patriarchaat in Phanar (Istanbul) te ondertekenen. Die plechtige ondertekening  werd op zaterdag 5 januari live uitgezonden op de verschillende televisiezenders in Oekraïne. De nieuwe Oekraïens-orthodoxe patriarch Epifanij nam het document zondag tijdens de plechtigheid in de Sint-Joriskahedraal van Phanar (Istanboel) in ontvangst. 

Sinds de zeventiende eeuw werden de Oekraïense orthodoxe gelovigen toegewezen aan het patriarchaat van Moskou. Het document maakt daaraan alvast formeel een einde, ook al worden patriarch Epifanij en zijn Kerk niet door Moskou erkend.

Bron: Kathpress.at

Publicatiedatum: 6 januari 2019
Laatst bewerkt: 10 januari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam