• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Directeur en vicedirecteur Vaticaanse persdienst nemen ontslag

Paus Franciscus heeft het ontslag van directeur van de Vaticaanse persdienst en woordvoerder van de paus Greg Burke en van de Spaanse vicedirectrice Paloma Garcia Ovejero aanvaard. Het dubbele ontslag werd bevestigd in een kort persbericht van de Vaticaanse persdienst vandaag maandag 31 december. Over het waarom van de personeelswissel werd niets meegedeeld.

Alessandro Gisotti werd door de paus benoemd tot interim-directeur van de Vaticaanse persdienst. Hij was tot nu toe coördinator van de sociale media van het Dicasterie voor Communicatie.

Greg Burke, lid van Opus Dei en ex-journalist van het Amerikaanse Fox News, trad tweeënhalf jaar geleden aan als directeur en woordvoerder. Garcia Ovejero werkte voor de Spaanse radio voor zij adjunct-woordvoerder werd. Paloma en ik hebben ontslag genomen, met ingang van 1 januari. In deze transitieperiode van de communicatie van het Vaticaan, denken we dat het het beste is dat de Heilige Vader volledig vrij is om een nieuw team samen te stellen, liet Burke in een tweet weten.

Paolo Ruffini, de Italiaanse leek en oud-directeur van het tv- en radiostation van de Italiaanse bisschoppenconferentie (CEI) die sinds vorige zomer aan het hoofd staat van het communicatiedicasterie, leek behoorlijk verrast door het plotse en dubbele ontslag. Dit dicasterie is door paus Franciscus opgericht in 2015 om alle bestaande en tot dan toe naast elkaar functionerende media- en communicatiediensten van het Vaticaan te stroomlijnen, inclusief de persdienst die voordien semi-autonoom functioneerde. In een korte reactie zei Ruffini dat hij de beslissing had vernomen en noemde het een vrije en autonome keuze. Hij voegde eraan toe: Ik kan niet anders dan de beslissing respecteren die ze hebben genomen.

Pas twee wekend geleden nog had paus Franciscus een persoonlijke vriend Andrea Tornielli benoemd op een openstaande hoge positie binnen het communicatiedicasterie. Tornielli, die tot dan toe de bekende en hoog aangeschreven website Vatican Insider leidde en auteur van een in 2016 verschenen en veelgelezen interviewboek met paus Franiscus, moet de redactionele lijn van alle Vaticaanse media coördineren.

Bron: VIS/National Catholic Reporter

Publicatiedatum: 31 december 2018
Laatst bewerkt: 2 januari 2019


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam