• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij Urbi et Orbi: Kerstmis of de hervonden broederlijkheid

“Konden wij allemaal de vrede en vertroosting ontvangen van de geboorte van de Redder en elkaar als broeders hervinden en ervaren omdat wij ons bemind weten door de ene Hemelse Vader!”: Paus Franciscus wenste met die woorden dat alle volken ter wereld vrede en broederlijkheid hervinden, waarvan het mysterie van Kerstmis een teken is.

Ter gelegenheid van de traditionele zegen over de Stad en de wereld – Urbi et Orbi – bad de Paus tegenover het Kind van de kribbe, bijzonder voor het geluk van alle kinderen ter wereld en van de vervolgde minderheden. Hij sprak zijn wensen uit voor acht landen of gebieden die hem op dit ogenblik bijzonder zorgen baren: het Heilig Land, Syrië, Jemen, Afrika, Korea, Oekraïne, Nicaragua en Venezuela.

“Door Zijn menswording wijst de Zoon van God ons erop dat het heil door de liefde gaat, door onthaal, door respect voor de arme menselijke conditie die wij allemaal delen in een grote verscheidenheid aan volken, talen, culturen … maar allemaal als broeders in een menselijke conditie!”, insisteert de Paus.

De Paus bad vervolgens het Angelus met de menigte. De kardinaal en proto-diaken, Renato Raffaelle Martino, kondigde de zegen Urbi et Orbi aan, die een volle aflaat verleent overeenkomstig de gewone voorwaarden die de Kerk voorziet, namelijk sacramentele Communie, het sacrament van Boete en Verzoening (Biecht) en bidden tot intentie van de Paus. Ook voor mensen die de zegen overal ter wereld ontvangen door de moderne communicatiemedia, ter intentie van levenden of overledenen.

Na de zegen, wenste de Paus aan iedereen een Kerstmis van solidariteit en hoop: “Ik hernieuw mijn Kerstwensen voor u. Vrolijk en heilig Kerstfeest! Dierbare broeders en zusters van Italië en verschillende landen, evenals zij die door radio, televisie en andere media verbonden zijn, dank u voor uw aanwezigheid op deze dag waarop wij de liefde van God schouwen die door de geboorte van Jezus in de wereld verschenen is. Moge deze liefde de geest van samenwerking voor het algemeen welzijn bevorderen, de wil tot solidariteit doen herleven, en aan ieder de hoop te geven die van God komt. Vrolijk en heilig Kerstmis!”.

De zegen ging vooraf en werd gevolgd door de hymnen van het Vaticaan en Italië, gespeeld door de fanfare van hun respectief legercorps, in aanwezigheid van ongeveer 50.000 personen op het plein en een miljard televisiekijkers - volgens de cijfers van het Vaticaan en de internationale media.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak: Paus Franciscus - Urbi et Orbi
Kerstmis of de hervonden broederlijkheid
Voorafgaand aan de zegen Urbi et Orbi op het Hoogfeest van de Geboorte van Onze Heer Jezus Christus - Loggia van de Sint Pietersbasiliek
(25 december 2018)

Publicatiedatum: 25 december 2018
Laatst bewerkt: 27 december 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam