• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mgr. Hendriks benoemd tot bisschop-coadjutor

Paus Franciscus heeft mgr. Johannes Willibrordus Maria Hendriks (64) benoemd tot bisschop-coadjutor van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Bisschop Jozef Maria Punt heeft dat vandaag zaterdag 22 december 2018 in een kerstbrief aan alle gelovigen van zijn bisdom medegedeeld. Dit betekent dat hij wel hulp­bis­schop blijft, maar nu met recht van opvol­ging, schrijft mgr. Punt. Dit wil zeggen dat als mijn tijd afloopt, uiterlijk over twee jaar als ik 75 ben, hij de nieuwe bisschop zal worden van ons geliefde bisdom Haarlem-Amsterdam.

Gezondheidsproblemen

En hij voegt eraan toe: Al geruime tijd geleden, na een tweede TIA (transient ischaemic attack, een voor­bij­gaan­de aan­val door een ont­re­gel­de bloed­toe­voer naar de her­se­nen, vaak als voor­bo­de van een be­roer­te, redactie), heb ik dit als verzoek aan de paus voorgelegd. Ruim 20 jaar draag ik als bisschop nu de eindverant­woor­de­lijk­heid voor ons mooie bisdom. Er is veel gebeurd in die tijd en ik doe dat met liefde, maar worstel al een paar jaar met mijn gezondheid. Een benoeming van Mgr. Hendriks tot coadjutor verschaft mij de mogelijkheid om geleidelijk meer bestuurstaken aan hem over te dragen, en verzekert ook de continuïteit van bestuur en beleid. Door zijn ervaring als rector, en de laatste jaren als hulp­bis­schop en vicaris-generaal, kent hij het bisdom als geen ander, en wordt alom gerespecteerd.

Johannes Willibrordus Maria Hendriks werd op 17 november 1954 geboren in Leidschendam. Hij studeerde in Amsterdam en aan het Grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Op 29 september 1979 werd hij tot priester gewijd voor het bisdom Rotterdam. Daarna studeerde hij canoniek recht in Rome. Na zijn promotie werd hij pastoor in Haastrecht. In 1998 werd hij rector van het grootseminarie van het bisdom Haarlem. Paus Franciscus benoemde hem in 2011 tot titulair bisschop van Arsacal en tot hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, als opvolger van mgr. Jan van Burgsteden. Op 10 december 2011 werd hij tot bisschop gewijd. Vorig jaar benoemde de paus hem tot lid van de Apostolische Signatuur, het hoogste tribunaal van de katholieke Kerk.

Bron: Bisdom Haarlem-Amsterdam

Publicatiedatum: 22 december 2018
Laatst bewerkt: 24 december 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam