• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Tweede wonder Z. John Henry Newman bevestigd

(kro.nl/katholiek) - Er zou weer een wonder hebben plaatsgevonden op voorspraak van de zalige kardinaal John Henry Newman (1801-1890). Dat meldt de Britse website Catholic Herald. Volgens de postulator in het canonisatieproces zou de kans groot zijn dat de Engelsman volgend jaar heilig zal worden verklaard.

Voor de heiligverklaring is een bovennatuurlijke tussenkomst nodig. Het mirakel betreft een medisch onverklaarbare genezing van een zwangere vrouw in Chicago. Zij verkeerde in levensgevaar, bad tot kardinaal Newman en genas, meldt Catholic Herald. Bronnen zeggen dat het wonder al zou zijn erkend door het aartsbisdom Chicago en de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome.

Newman werd in 2010 zaligverklaard door paus Benedictus XVI nadat een aan de kardinaal toegeschreven wonder was erkend. Dat betrof de genezing van de Amerikaanse diaken Jack Sullivan, die leed aan een verlammende ruggengraataandoening.   

John Henry Newman was een bekende anglicaanse theoloog en publicist. In 1845 werd hij lid van de Rooms-Katholieke Kerk. Paus Leo XIII verhief hem in 1879 tot kardinaal. Newman is de stichter van het Oratorium van Sint-Philippus Neri in Birmingham.

De Engelse kardinaal stierf op 11 augustus 1890. Hij werd begraven op een kerkhof bij Rednal. Toen het stoffelijk overschot in het kader van zijn zaligverklaringsproces in 2008 werd opgegraven, bleek dat zijn lichaam compleet was vergaan. Slechts enkele restanten van zijn kleding waren in het graf overgebleven. Die worden thans samen met een haarlok bewaard in een kist in een speciale gedachteniskapel van de oratoriumkerk in Birmingham. 

Publicatiedatum: 29 november 2018
Laatst bewerkt: 6 december 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam