• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Chileense kardinaal verlaat C9

(kro.nl/katholiek) - De Chileense kardinaal Francisco Javier Errázuriz Ossa, verwikkeld in het kerkelijk misbruikschandaal in Chili, heeft in Rome bevestigd dat hij zich terug zal trekken uit de Kardinalenraad. Dit gremium, in de media vaak als C9 aangeduid, werd in april 2013 door paus Franciscus om hem bij te staan in de hervorming van de Romeinse Curie.

“Ik ben naar Rome gevlogen om afscheid van de paus te nemen”, zei de 85-jarige kardinaal woensdag tegen Chileense journalisten. Errázuriz voegde eraan toe dat hij Franciscus dankbaar is dat hij in de C9 zitting mocht nemen als representant van Zuid-Amerika. Het is niet bekend of de paus hem heeft gevraagd vrijwillig terug te treden of dat hij hem de wacht heeft aangezegd.

Kardinaal Errázuriz wordt er in Chili van beschuldigd dat hij als aartsbisschop van Santiago (1998-2010) strafvervolging van misbruik plegende geestelijken zou hebben verhinderd. Het parket in Santiago wil hem daarom voor de rechter aanklagen.

Het bekende Chileense misbruikslachtoffer Juan Carlos Cruz twitterde woensdag: “Slechte dag voor kardinaal Errázuriz. Eerst wordt hij uit de pauselijke adviseursgroep gegooid en vervolgens in Chili officieel in staat van beschuldiging gesteld. Het is een dag waarop men beter in bed was gebleven.”

Francisco Javier Errázuriz Ossa werd geboren in de Chileense hoofdstad Santiago. In 1961 werd hij priester gewijd voor het religieuze instituut van de Schönstatt-Paters, waarvan hij vanaf 1974 generaal-overste was. In 1990 kreeg hij een hoge functie binnen de Romeinse Curie; hij werd secretaris van de Congregatie voor de Religieuzen, waartoe hij tot bisschop werd gewijd. In 1996 keerde Errázuriz terug naar zijn vaderland om bisschop van Valparaíso te worden. Twee jaar later nam hij de zetel van het metropolitane aartsdiocees Santiago in bezit. Paus Johannes Paulus II verhief hem in 2001 tot kardinaal.

Publicatiedatum: 16 november 2018
Laatst bewerkt: 16 november 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam