• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij Angelus over het dubbele gebod van de liefde

God beminnen en de naaste zijn “twee kanten van dezelfde medaille”, maar het gaat er niet zozeer om “een bezinestation” te zijn dan een gemeenschap met authentieke relaties, legt paus Franciscus uit in zijn commentaar bij het Evangelie van deze zondag. 

Doch wie is de naaste? De paus doet opmerken dat “het geen preselectie mag zijn van mijn naaste: dat is niet christelijk”. Het is degene die men hier en nu ontmoet. Het gaat er dus om, voor het goed van de naaste te handelen zoals God zelf voor de mensheid doet: “God beminnen betekent elke dag zijn energie investeren om Zijn medewerkers te zijn ten dienste van de naaste, zonder voorbehoud, grenzeloos proberen te vergeven en relaties te ontwikkelen met zin voor gemeenschap en broederlijkheid”. 

De paus nodigt uit deze kwaliteit van een “relatie” te ontwikkelen: “Het interpelleert onze christelijke gemeenschappen: het gaat erom het risico te vermijden van gemeenschappen die veel initiatieven hebben maar weinig relaties; het risico van gemeenschappen die functioneren als “een benzinestation” maar weinig begeleidend zijn in de volle en christelijke betekenis van dat woord”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Het dubbele gebod van de liefde
31e Zondag door het Jaar (B) - Sint Pietersplein
(4 november 2018)

Publicatiedatum: 4 november 2018
Laatst bewerkt: 7 november 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam