• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Aartsbisschop Holley van Memphis terzijde geschoven

De aartsbisschop van Memphis, mgr. Martin Holley, is afgelopen woensdag door Paus Franciscus per direct ontheven van zijn taken. Volgens het Vaticaan is na een apostolische visitatie, die in juni aangekondigd werd, duidelijk geworden dat aartsbisschop Holley problemen heeft in het leidinggeven aan het Bisdom.

Bekend is dat hij in de eerste jaren van zijn werkzaam zijn in het Bisdom circa 2/3 van de priesters verplaatst heeft en een Canadese priester tot vicaris-generaal benoemd heeft.

De perschef van het Vaticaan heeft gezegd dat er geen relatie is met het seksueel misbruik schandaal, waarvan andere Bisschoppen verdacht worden. Aartsbisschop Holley was eerder hulpbisschop van het Aartsbisdom Washington onder Kardinaal Wuerl. Zijn kritische houding over een aanstaande promotie van Wuerl aar het Vaticaan, in een rapport gevraagd door Paus Benedictus XVI,  zou een ‘wegpromoveren’ naar Memphis tot gevolg hebben gehad. In een interview deze week zinspeelde aartsbisschop Holley hierop.

Vanuit het Vaticaan is er verder geen verklaring gegeven over deze unieke stap. In de regel bieden Bisschoppen in een dergelijke situatie, al dan niet vrijwillig, zelf hun ontslag in. In deze zaak is het Vaticaan dus zelf opgetreden en heeft zij Aartsbisschop Kurtz van Louisville, de vroegere voorzitter van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie, direct als administrator voor het Bisdom Memphis benoemd.

Publicatiedatum: 25 oktober 2018
Laatst bewerkt: 26 oktober 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam