• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus begroet 'patriottistische' Bisschoppen en passeert de 'ondergrondse' Chinese Kerk

Bij de Openingsmis gebruikte de paus
deze staf i.p.v. de gebruikelijke 'ferula'
ofwel 'kruisstaf'. 

Tijdens de viering van de H. Mis bij gelegenheid van de opening van de Jongerensynode begroette Paus Franciscus twee Bisschoppen "van het Chinese continent". Het zijn twee zogenaamde 'patriottische' Bisschoppen, namelijk die door de Chinese regering. Enkel door een zogenaamd Voorlopige Overeenkomst (bekendgemaakt op 22 september j.l.) tussen het Vaticaan en de Volksrepubliek China over de Bisschopsbenoemingen erkende het Vaticaan achteraf de wijding van Mgr. Giuseppe Guo Jincai en aanstelling door de Chinese overheid tot bisschop van Chengde. Tevens heeft de Paus ook zijn excommunicatie opgeheven.

De andere is Mgr. John Baptist Yang Xiaoting, die in 2006 met goedkeuring van Paus Benedictus XVI, als coadjutor van het Bisdom Yan'an (Yulin) aangesteld werd door de Chinese overheid.

Ook bij de opening van de werkzaamheden, zowel op woensdag als op donderdag was er een korte ontmoeting van de Paus met deze twee 'patriottistische' Chinese Bisschoppen.

Nu echter lijken de Bisschoppen van de ondergrondse Kerk, die altijd trouw zijn gebleven aan Rome, gepasseerd te zijn voor deze Synode door Bisschoppen die lange tijd zich buiten Rome om gemanifesteerd hebben.

Vooralsnog is ook onduidelijk of Mgr. Thomas Chung An-Zu, Bisschop van Kiayi op Taiwan, die wel op de deelnemerslijst geplaatst stond die op 15 september j.l. werd gepubliceerd.

Publicatiedatum: 4 oktober 2018
Laatst bewerkt: 4 oktober 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam