• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mgr. Mutsaerts: vanwege misbruikschandalen geen Jongerensynode houden en gaat dus niet

(rkkerk.nl - aangevuld) - Mgr. dr. E. J. de Jong, hulpbisschop van bisdom Roermond, gaat in oktober namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie naar de Gewone Algemene Bisschoppensynode over ‘Jongeren, geloof en de onderscheiding van de roeping’ in Rome. Hij vervangt mgr. Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch, die eerder werd gekozen als afgevaardigde, maar besloten heeft dat hij in het licht van recente gebeurtenissen in de wereldkerk niet wil deelnemen.

De hulpbisschop van bisdom Den Bosch heeft aan paus Franciscus laten weten dat hij het nu niet de juiste tijd vindt om een synode over jongeren te houden, gezien de onderzoeken en het nieuws over seksueel misbruik die in onder meer Amerika naar buiten zijn gebracht. Hij kiest er daarom voor niet deel te nemen.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie respecteert zijn keuze en onderstreept nogmaals het belang van concrete maatregelen voor een veilige kerk voor kinderen en jongeren. Zij ziet de komende synode echter als een kans en een gelegenheid om dit aan te kaarten in de context van het thema en daar met bisschoppen uit alle landen van de wereld over te spreken. Mgr. De Jong heeft ingestemd om als gekozen vervanger van mgr. Mutsaerts aan de synode deel te nemen.

In zijn bijdrage aan het programma "Een bisschop opent de week" van afgelopen maandag voor Radio Maria Nederland spreekt hij zeer indringend over het misbruikschandaal. Daarin vraagt hij met name om actie van de Paus ("zero-tolerance zou hij ook op zichzelf moeten toepassen"), is kritisch over de uitnodiging van de pleitbezorger van homoseksualiteit, p. James Martin aan de Wereldgezinsdagen in Dublin afgelopen augustus ("wat wil je daarmee bereiken?") en geeft aan dat de misbruik niet een probleem van pedofilie is, maar eerder van homofilie, hetgeen Amerikaanse rapporten van instituut van de Universiteit van New York in 2004, 20011 en 2016 is gepubliceerd.

Eerder deze maand vroeg de Amerikaanse aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia de paus in een brief om de komende jongerensynode af te lasten omdat de bisschoppen “absoluut geen geloofwaardigheid” meer bezitten om over het onderwerp te spreken, zo meldde CNS. In plaats daarvan zou er een synode over “het leven van bisschoppen” moeten komen, aldus Chaput.

Publicatiedatum: 19 september 2018
Laatst bewerkt: 19 september 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam