• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Raad van Kardinalen spreken steun uit aan Paus Franciscus

De Raad van Kardinalen, tijdens de eerste vergadering van haar zesentwintigste zitting, heeft het voorstel voor de hervorming van de Romeinse curie besproken zoals dat in de eerste vijf jaar van haar activiteiten werd uitgewerkt. Het is voorgelegd aan de Heilige Vader die over het vervolg ervan een besluit zal nemen. Besloten werd om de paus te vragen een reflectie te geven op het werk, de structuur en samenstelling van de Raad zelf, waarbij ook rekening wordt gehouden met de hoge leeftijd van sommige leden.

Verder werd de voldoening uitgesproken over het succes van de IX World Meeting of Families in Dublin en feliciteerde ook Zijne Eminentie Kevin J. Kardinaal Farrell en het door hem geleiddde Dicasterie voor de leken, de familie en het leven, die samen met aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin, het evenement hebben georganiseerd.

De Raad sprak de volledige solidariteit met paus Franciscus uit in het licht van wat er de afgelopen weken is gebeurd, en ze is zich ervan bewust dat de Heilige Stoel op het punt staat om alle noodzakelijke verduidelijkingen te geven naar aanleiding van de recente discussies.

Door waarnemers wordt aangenomen dat met “recente discussies” waarschijnlijk bedoeld zullen zijn de nieuwe onthullingen inzake het seksueel misbruik in de Verenigde Staten, o.a. door bisschop McCarrick, en de Mgr. Carlo Maria Viganò - Getuigenis
Testimonianza - Getuigenis
Van zijne excellentie Carlo Maria Viganò, titulair aartsbisschop van Ulpinan, apostolisch nuntius
(22 augustus 2018)
over o.a. een homonetwerk in het Vaticaan.

Zes leden waren aanwezig tijdens deze september-bijeenkomst: De Kardinalen Pietro Parolin, Staatssecretaris van het Vaticaan; Oscar Rodriguez Maradiaga van Tegucigalpa, Honduras; Sean P. O’Malley van Boston; Oswald Gracias van Mumbai, India; Reinhard Marx van Munich-Freising, Duitsland; en Giuseppe Bertello, president van het Gouvernement van Vaticaanstad.
Drie leden waren afwezig: Kardinaal Francisco Javier Errazuriz Ossa, oud 85 jaar, emeritus aartsbisschop van Santiago, Chili, die betrokken is bij aanklachten tegen hem wegens seksueel misbruik; Kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya van Kinshasa, Kongo, die begin oktober 77 jaar wordt; en de Australische Kardinaal George Pell, die in Australië is vanwege een rechtszaak naar aanleiding van beschuldigingen over seksueel misbruik.

Bron o.a.: Vatican Information Center

Publicatiedatum: 10 september 2018
Laatst bewerkt: 2 juni 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam