• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De Paus vraagt vergiffenis aan drie priesters

Paus Franciscus heeft in het Vaticaan priester Roman M.V.C. uit Granada (Spanje) ontvangen, die in april laatstleden vrijgesproken is van iedere beschuldiging van seksueel misbruik of pedofilie. Dit meldt Vida Nueva (José Beltrán). Hij was vergezeld van twee confraters, de priesters Francisco J. M. en Manuel M., eveneens beschuldigd door een jongere van 24 jaar, met wie de Paus getelefoneerd had om hem vergiffenis te vragen. Priester Roman heeft zijn onschuld altijd staande gehouden.

De drie onschuldige priesters hebben met de Paus op 12 juli 2018 de Mis opgedragen in Sinte-Martha en de Paus heeft hen vergiffenis gevraagd: de rechtsvervolging kwam in beweging door een brief van deze jongere aan de Paus. De Paus heeft eraan gehouden dat alles zou opgehelderd worden, wat geleid heeft tot het neerleggen van een klacht bij de Spaanse autoriteiten. In totaal werden 12 personen verantwoordelijk gesteld.

Het ging volgens de journalist niet om “protocollair” bezoek noch om een “beleefdheidsbezoek”, maar er was van meet af aan een “oprecht gesprek”, gedurende meer dan één uur en half en “vertrouwelijk”.

En dit na vier jaar procesvoering en uitsluiting van ieder pastoraal engagement: zij waren suspens a divinis tot in november 2017. Het Vaticaan heeft dan de preventieve sancties opgeheven. Zij hebben de audiëntie van de Paus als een “rehabilitatie” beleefd.

Zij moeten de Paus opnieuw zien in oktober aanstaande om de Mis op te dragen. En dit keer met hun familie en de ongeveer tien personen die hen begeleid en verdedigd hebben.

vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org (Franstalig)

Publicatiedatum: 28 juli 2018
Laatst bewerkt: 1 augustus 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam