• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

RK Kerk richt Charis op voor charismatische vernieuwing

(Kro.nl/katholiek) - De Rooms-Katholieke Kerk gaat een nieuwe ondersteunende organisatie oprichten om wereldwijd de charismatische vernieuwing te bevorderen. De naam van deze nieuwe instantie is CHARIS, het Griekse woord voor ‘genade’ en tevens een afkorting van Catholic Charismatic Renewal International Service.

De oprichting van CHARIS is ontstaan op uitdrukkelijke wens van paus Franciscus om te komen tot één enkele service ten dienste van alle expressies van katholieke charismatische vernieuwing, zoals gebedsgroepen, gemeenschappen, netwerken, scholen voor evangelisatie, religieuze instituten, uitgeverijen, bedieningen, oecumenische initiatieven en jeugdverenigingen.

CHARIS zal worden opgericht door de Heilige Stoel, met name het Dicasterie voor Leken, Familie en Leven. Dit betekent dat CHARIS zal handelen in naam van de Kerk om alle uitingen van katholieke charismatische vernieuwing te dienen.

 

In de statuten van CHARIS, die met Pinksteren 2019 in werking treden, wordt de oecumenische dimensie nadrukkelijk genoemd: “Wat we vandaag kennen als Katholieke Charismatische Vernieuwing maakt deel uit van een oecumenische stroom van genade. Ze is geboren door de soevereine wil van God in de Katholieke Kerk in 1967 en een vrucht van het Tweede Vaticaans Concilie.”

Katholieke charismatische vernieuwing wordt omschreven als een stroom van genade die personen, groepen, gemeenschappen, activiteiten en bedieningen toestaat zichzelf uit te drukken op verschillende manieren met verschillende vormen van organisatie.

Wat al deze expressies van katholieke charismatische vernieuwing gezamenlijk hebben is volgens deze Vaticaanse statuten “het ervaren van de vruchten van Pinksteren door een uitstorting van geestelijke gaven - doop in de Heilige Geest genaamd - die ook inhoudt een persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus als Redder, een openheid voor het Woord van God, voor uitoefening van de charisma’s en voor evangelisatie in trouwe dienst aan de Kerk”.

Publicatiedatum: 4 juli 2018
Laatst bewerkt: 4 juli 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam