• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus herinnert aan “drie fundamentele houdingen die de dialoog bevorderen” tussen de godsdiensten

Paus Franciscus herinnert aan “drie fundamentele houdingen die de dialoog bevorderen” tussen de godsdiensten: “de plicht van de identiteit, de moed van het anderszijn en de oprechtheid van de bedoelingen”.

Paus Franciscus ontving in het Vaticaan een delegatie van de Franse vereniging Emouna Fraternité Alumni  (emouna (Hebreeuws): geloof; broederlijkheid; alumni (Latijn): oud-leerlingen), een interreligieus initiatief van oud-leerlingen van het Instituut voor Politieke Wetenschappen.

De Paus loofde het doel van de vereniging die “de broederbanden wil verstevigen tussen leden van verschillende godsdiensten en daarbij het onderzoek verdiepen”.

De Paus sprak duidelijk over twee belangrijke aanmoedigingen. Vooreerst herinnerde hij aan de drie zuilen van de interreligieuze dialoog: “Ik moedig u dus aan te volharden in uw onderneming, door drie fundamentele houdingen ter harte te nemen die de dialoog bevorderen: de plicht van de identiteit, de moed van het anders-zijn en de oprechtheid van de bedoelingen” Vgl. Paus Franciscus, Toespraak, tot de deelnemers aan de Internationale Conferentie voor Vrede - Al-Azhar Conference Centre, Cairo (Egypte), Een land van beschavingen en een land van verbonden (28 apr 2017)

De Paus deed ook een oproep tot de godsdiensten om zich te verenigen voor de zaak van de vrede in de wereld: “Ik moedig u aan een cultuur van ontmoeting en dialoog te laten groeien, de vrede te promoveren, en de sacraliteit van ieder mensenleven zachtmoedig en met respect te verdedigen tegen iedere vorm van fysisch, sociaal, educatief of psychologisch geweld”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak: Paus Franciscus - Toespraak
Drie fundamentele houdingen voor de dialoog
Tot een delegatie van de Franse vereniging Emouna Fraternité Alumni - Sala dei Papi
(23 juni 2018)

Publicatiedatum: 23 juni 2018
Laatst bewerkt: 27 juni 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam