• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tot Academie voor het Leven: de cultuur van het leven gericht op de eindbestemming van de mens

“De cultuur van het leven … moet de blik met grotere ernst richten op … zijn eindbestemming. Het gaat erom met grotere helderheid te belichten wat het bestaan van de mens richt op een horizont die hem overstijgt”, verzekert Paus Franciscus de deelnemers aan de XXIVe Algemene Vergadering van de Pauselijke Academie voor het Leven, over het thema “Een gelijk begin. En dan? Een globale verantwoordelijkheid” (Equal beginnings. But then? A global responsibility). De Paus roept op om zich los te maken van het vuile werk van de dood, dat “ons probeert te overtuigen dat de dood het einde is van alles, dat wij toevallig ter wereld komen en bestemd zijn om in het niets te eindigen”. 

In zijn Paus Franciscus - Toespraak
Een gelijk begin. En dan? Een globale verantwoordelijkheid
Tot de deelnemers aan de XXIVe Algemene Vergadering van de Pauselijke Academie voor het Leven
(25 juni 2018)
 voor de Vergadering die georganiseerd wordt van 25 tot 27 juni, wijst hij op het narcisme: “Door de andere uit onze horizont te bannen, plooit het leven op zichzelf terug en wordt het een consumptiegoed. Narcis, het personage uit de antieke mythologie, die van zichzelf houdt en het welzijn van de anderen negeert, is naïef en geeft zich van niets rekenschap. Ondertussen verspreidt zich echter een tamelijk besmettelijk, spiritueel virus, dat ons veroordeelt een man-spiegel en vrouw-spiegel te worden, die alleen zichzelf ziet en niets anders. Dat komt erop neer blind te worden voor het leven en zijn dynamiek, als gave die men van  anderen ontvangen heeft en die vraagt om voor anderen op een verantwoordelijke manier in circulatie gebracht te worden”. 
Paus Franciscus pleit voor “een zorgvuldige onderscheiding van de complexe, fundamentele verschillen in het menselijk leven: man en vrouw, vaderschap en moederschap, kindschap en broederschap, socialisatie en ook al de verschillende periodes in het leven. Evenals alle moeilijke omstandigheden en iedere delicate of gevaarlijke overgang, die bijzondere ethische wijsheid en moedige morele weerstand vragen: seksualiteit en voortplanting, ziekte en ouderdom, insufficiëntie en handicap, gemis en uitsluiting, geweld en oorlog”. 

“Men moet zich dieper ondervragen over de eindbestemming van het leven, bekwaam om waardigheid en zin te geven aan het mysterie van zijn diepste en meest sacrale affecties. Het leven van de mens, mooi om te bezingen en kwetsbaar om te sterven, verwijst verder dan zichzelf: wij zijn oneindig meer dan wij uit onszelf kunnen”, zegt de Paus nog. 

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak: Paus Franciscus - Toespraak
Een gelijk begin. En dan? Een globale verantwoordelijkheid
Tot de deelnemers aan de XXIVe Algemene Vergadering van de Pauselijke Academie voor het Leven
(25 juni 2018)

 

Publicatiedatum: 25 juni 2018
Laatst bewerkt: 25 juni 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam