• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept Zwitsers op tot een eenvoudig leven

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft donderdag, voor zijn terugkeer naar Rome, samen met 30.000 Zwitserse Katholieken Eucharistie gevierd in het tentoonstellingspark Palexpo in Genève. In zijn homilie nodigde hij de aanwezigen uit tot een eenvoudig leven. Hij herinnerde eraan dat deze stad de thuisbasis is van belangrijke internationale instellingen, maar een bezoek aan bijvoorbeeld de VN-instellingen stond niet op het programma.

Ik zal voor u bidden opdat de Heer u zal begeleiden op uw weg en vooral op het pad van de oecumene. zei Paus Franciscus

In zijn homilie in de vooravond formuleerde Paus Franciscus bedenkingen bij de snelheid van het leven, waardoor  vele mensen bang zijn, en de dagelijkse overvloed aan informatie via de berichtendiensten en sociale media. Dat dreigt uiteindelijk ook de relaties van mensen onderling aan te tasten. Ik roep u op om opnieuw mensen, boven technische apparaten te verkiezen. De Paus moedigde Christenen aan om tegen de stroom in te durven gaan, om te kiezen voor een sober leven, vrij van overtollig gewicht.

Centraal in de homilie stond een beschouwing over het Onze Vader: Laten we niet moe worden om 'Onze Vader' te zeggen. Het zal ons eraan herinneren dat er geen zoon is zonder een vader en dat daarom niemand van ons alleen is in deze wereld. Het zal er ons ook aan herinneren dat er geen Vader is zonder kinderen: niemand is enig kind, iedereen moet voor zijn broeders van het ene grote mensengezin zorgen. Heb lief met het hart van kinderen en wees broeders voor elkaar.

De Kerk is geen ngo. Zij kan slechts groeien door haar aantrekkingskracht. aldus Paus Franciscus.

Paus Franciscus was eerder op de dag, na  zijn aankomst op de luchthaven, door de federale president Alain Berset en een afvaardiging van de Zwitserse regering ontvangen. Aansluitend riep hij tijdens een oecumenisch gebed in een indruk makende toespraak op tot een oecumenische lente. Hij stelde dat de geloofwaardigheid van het Evangelie wordt getoetst aan de manier waarop Christenen reageren op de roep van degenen die in alle uithoeken van de wereld ten onrechte het slachtoffer zijn van een groeiende uitsluiting, die armoede en conflicten veroorzaakt Dat is de lakmoesproef voor de oecumene, in een wereld waarin de zwakken almaar sterker gemarginaliseerd raken, zonder brood, werk en de toekomst, terwijl er een steeds kleinere groep rijken alleen maar rijker wordt.

Voor de Eucharistieviering in de Palexpo bezocht de Paus nog het Oecumenische Instituut in Bossey. De hele dag waren in het luchtruim boven Genève scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht.

Bron: SIR/Vaticannews.va/Neue Zürcher Zeitung

Publicatiedatum: 21 juni 2018
Laatst bewerkt: 25 juni 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam