• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus in Genève: oecumene werkt pas als eigen doelen op het spel worden gezet

Paus Franciscus heeft vanochtend in het hoofdkwartier van de Wereldraad van Kerken in Genève gewaarschuwd tegen een valse bescherming van eigenbelang in de oecumene.

“In naam van het Evangelie voor een broeder te kiezen in plaats van voor zichzelf; vaak betekent dat in de ogen van de wereld met verlies werken”, zei het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk tegen de afgevaardigden van 350 kerken en kerkgenootschappen, die bij elkaar ongeveer een half miljard mensen vertegenwoordigen.

Oecumene is “een verlieslijdende zaak”, die echter overeenstemt met het Evangelie, aldus de Paus. Het is volgens hem in het streven naar eenheid onder alle Christenen belangrijk dat elke partij bereid is de eigen doelen op het spel te zetten; die zijn vaak verbonden met etnische of traditionele denkbeelden, of ze nu in meerderheid conservatief of progressief zijn, aldus Franciscus.

De Paus hield een toespraak tijdens een gebedsdienst in de kapel van het hoofdkwartier. Zijn komst naar Genève ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Wereldraad omschreef hij als die van een “pelgrim op zoek naar eenheid en vrede”.

De bisschop van Rome zei dat de dialoogpartners in de oecumene te vaak de eigen onderscheiden standpunten benadrukken waardoor het gevaar bestaat dat het eenheidsstreven wordt gefnuikt door perssimisme.

“We moeten niet blijven discussiëren over datgene wat ons van elkaar verwijdert, want het is al mogelijk om gezamenlijk in de Geest te wandelen: bidden, evangeliseren, dienen. Dat is mogelijk en God welgevallig! Samen op weg gaan, samen bidden, samenwerken: dat is onze koninklijke weg.”

Paus Franciscus zei dat er in de dialogen tussen de Christenen van diverse denominaties soms sprake is van een “verraderlijke bekoring om samen op te trekken, maar dan wel met als doel om hoe dan ook het eigenbelang te dienen”. Hij noemde dat een logica “van Judas, die samen met Jezus optrok, maar dan wel ten gunste van zichzelf”.

Publicatiedatum: 21 juni 2018
Laatst bewerkt: 25 juni 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam