• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wanneer de Paus met passie spreekt over het gezin

Het gezin, gebouwd op de vereniging van een man en een vrouw, de gruwel van selectieve abortus, heel zijn leven verliefd kunnen blijven, geduld oefenen ook bij ontrouw … Dat zijn de voornaamste onderwerpen die Paus Franciscus voor de vuist weg heeft aangesneden toen hij op 16 juni in het Vaticaan het Forum ontving van de Italiaanse verenigingen voor het gezin.

Hij legde zijn toespraak opzij en wilde vanuit zijn hart spreken, en moedigde aan met passie over het gezin te spreken, ook als dat moed vraagt. Echtelijke liefde is geen liefdesroman, echtelijke liefde is echte liefde, waarbij men leert heel zijn leven verliefd te zijn, ondanks de vele problemen, zegt de Paus.

Meer vrouw, meer man, de uitdaging

Het gezinsleven “is een offer, doch een mooi offer” waar de liefde “alle dagen” opgebouwd wordt. Een “uitdaging”, verzekert de Paus: “Wat is de grootste uitdaging voor de man? Zijn echtgenote meer tot vrouw maken. Meer vrouw. Dat zij meer vrouw wordt. En wat is de uitdaging voor de vrouw? Haar echtgenoot meer tot man maken”.

De Paus pleit vooral voor “geduld” in het huwelijksleven: “Wanneer men het probleem niet op hetzelfde moment kan oplossen, is het geduld nodig van de liefde die wacht”. En dit in verschillende situaties: bij crisissen, bij ruzie, of wanneer de ene roept kan de ander de storm in stilte laten voorbijgaan en op het gepaste moment opnieuw ter sprake brengen”, en zelfs bij “ontrouw”. De Paus gaf het voorbeeld van “vele vrouwen … die in stilte gewacht hebben … tot hun echtgenoot opnieuw trouw wordt”. Dat is “heiligheid die alles vergeeft, omdat zij bemint”.

Verwijzend naar de apostolische Exhortatie Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
, zegt de Paus dat de “kern” van het document, het vierde hoofdstuk is, “de spiritualiteit van alledag in het gezin”. En de Paus betreurt: “sommigen hebben Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
 herleidt tot de steriele casuïstiek van “toegelaten, verboden”. Zij hebben er niets van begrepen!”.

Het huwelijk is geen loterij

“Het gezin is een avontuur, een mooi avontuur”, gaat hij verder: “En vandaag – ik zeg het met pijn – zien wij dat men zo dikwijls denkt met een huwelijk en een gezin te beginnen alsof het een loterij is: allee, we beginnen eraan, ja, ja , het gaat, en als het niet gaat, dan annuleren we het en beginnen we opnieuw”.

De Paus is bedroefd over “die oppervlakkigheid tegenover de grootste gave die God aan de mensheid gegeven heeft: het gezin … U bent een icoon van God: het gezin is een icoon van God. Man en vrouw … Hij heeft het zelf gezegd, niet ik. Dat is groot, sacraal”.

Vandaag, zo benadrukt de Paus nog, “het doet pijn het te zeggen – spreekt men over “verschillende soorten gezinnen”: verschillende types van gezinnen … Maar de familie als beeld van God, man en vrouw, is slechts één gezin … Het kan gebeuren dat een man en een vrouw niet gelovig zijn, maar als zij van elkaar houden en zich in het huwelijk verenigen, zijn zij het beeld en de gelijkenis van God, ook al geloven zij niet”.

De kinderen aanvaarden zoals zij komen

Kinderen zijn het grootste geschenk, insisteert de Paus, zonder omwegen: “Kinderen worden aanvaard zoals zij komen, zoals God ze stuurt, zoals God het toelaat – zelfs als zij ziek zijn. Ik heb horen zeggen … dat het de gewoonte is in de eerste maanden van de zwangerschap bepaalde onderzoeken te doen om te zien of het kind ziek is, of er geen probleem is … Het eerste voorstel is in zo’n geval: doen we het weg? Kindermoord. En om een rustig leven te hebben, wordt een onschuldig kind geëlimineerd”. “In de voorbije eeuw was iedereen geschandaliseerd door wat de nazi’s deden om het ras zuiver te houden. Vandaag doen wij iets gelijkaardig, met witte handschoenen”, luidt de aanklacht van de Paus en hij doet opmerken: “heeft u zich afgevraagd waarom er weinig dwergen zijn?”

En de Paus moedigt aan met de kinderen te spelen: “een volwassene … is volwassen als hij in staat is met kinderen te spelen … verlies uw tijd met uw kinderen, speel met uw kinderen. Zeg hen niet: stoor me niet!”.

vert. Maranatha-gemeenschap
bron: zenit.org

Zie ook het bericht: Paus: abortus na prenataal onderzoek is zelfde als nazi’s deden

Publicatiedatum: 17 juni 2018
Laatst bewerkt: 19 juni 2018


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam