• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij Angelus: Tegengif voor het neerhalen van de goede naam

“Het gaat hier om een echt dodelijk gif”: Paus Franciscus ontleedt de verwoesting die aangericht wordt door wie roddelt en kwaadspreekt. En hij wijst op het tegengif, zodra de symptomen zich aandienen. Zo zei de Paus in de toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus op deze 10 Zondag door het Jaar.

“De kwaadwilligheid, met voorbedachten rade, waarmee men iemands goede naam wil vernietigen. Moge God ons van die verschrikkelijke bekoring bevrijden! En als wij bij het gewetensonderzoek vaststellen dat dit onkruid in ons ontkiemt, laten we het dan onmiddellijk biechten zodat het niet woekert en nefaste uitwerkingen geeft die ongeneeslijk zijn”, legt de Paus uit. “Let op, want die houding vernietigt families, vriendschappen, gemeenschappen en zelfs de samenleving”, luidt de waarschuwing van de Heilige Vader.

De Paus wijst ook op het feit, dat Jezus’ familie Zijn beschikbaarheid voor de menigte met een scheef oog bekijkt. En hij benadrukt dat Christus een “nieuwe familie” sticht.

Met de synthese van deze twee lessen uit het Evangelie besluit de Paus: “Als wij het woord van Jezus aanvaarden, maakt het ons tot broeders, tot Jezus’ familie. Over anderen kwaad spreken, de goede naam van anderen neerhalen, maakt ons tot familie van de duivel”.

De Paus plaatste ook deze twitter op @Pontifex_fr: “Proberen wij in alle omstandigheden te voldoen aan de stem van de Heilige Geest, door concrete goede daden”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Tegengif voor het neerhalen van de goede naam
10e Zondag door het Jaar (Jaar B) - Sint Pietersplein
(10 juni 2018)

Publicatiedatum: 10 juni 2018
Laatst bewerkt: 12 juni 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam