• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus steekt hand uit naar Russisch-orthodoxen

Hoewel de uniaten alle respect verdienen, is de rol van deze Oosters-katholieke Kerken als bruggenbouwer met de orthodoxe Kerken en als aanzet tot de hereniging van de christelijke Kerken in sterke mate uitgespeeld. Dat liet Paus Franciscus eind vorige week doorschemeren tijdens een gesprek met een delegatie van de Russisch-orthodoxe Kerk. De integrale tekst van de toespraak is dit weekend door de persdienst van het Vaticaan gepubliceerd.

Het standpunt is opmerkelijk. Het lijkt een aanduiding te zijn van een breuk met het vroegere beleid van Rome omdat de uniaten, die in het verleden juist vaak omwille van hun trouw aan Rome werden vervolgd, sterk op de Paus en de Romeinse Curie zijn aangewezen.

Moskou beschouwt de uniaten al decennia als de belangrijkste hinderpaal voor hereniging.

Paus Franciscus nodigt de verantwoordelijken van de Russisch-orthodoxe Kerk uit om samen het pad van oecumenische toenadering te bewandelen. Sommigen denken dat we het eerst over alle doctrinele meningsverschillen eens moeten zijn. Maar wij weten niet wanneer wij daarover eensgezindheid bereiken. Daarom blijft theologische studie en de verduidelijking van de meningsverschillen noodzakelijk. In afwachting moeten wij nu al samen het pad van liefde, gebed en dialoog bewandelen.

Bron: I.Media

Publicatiedatum: 4 juni 2018
Laatst bewerkt: 5 juni 2018


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam