• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Blijf in Christus", Korea en Nigeria bij het Regina Caeli met de Paus

Ook op de 5e Zondag van Pasen heeft Paus Franciscus een toespraak gehouden tot de aanwezige gelovigen op het Sint Pietersplein, voorafgaand aan het bidden van het Regina Caeli.

Paus Franciscus nodigde daarin uit “in Christus te blijven” zoals ranken aan de wijnstok, om in het dagelijks leven “moedige” getuigen en “heiligen” te kunnen zijn. 

“Wij zijn allemaal geroepen om heiligen te zijn. Wij moeten heiligen zijn door de rijkdom die wij van de verrezen Heer ontvangen”, insisteert de Paus, daarmee o.a. verwijzend naar zijn recente exhortatie Paus Franciscus - Apostolische Exhortatie
Gaudete et Exsultate
Verheugt u en jubelt - Over de roeping tot heiligheid in deze wereld
(19 maart 2018)
.

Verder zei Paus Franciscus na het bidden van het Regina Caeli dat hij bidt voor het vredesproces op het Koreaans schiereiland en voor de christelijke gemeenschap in Nigeria, die onlangs werd opgeschrikt door een terreuraanval op een jezuïetenkerk.

“Ik begeleid met gebed de positieve uitkomst van de Inter-Koreaanse Top van afgelopen vrijdag en de moedige inzet van de Leiders van de twee partijen voor de realisering van een proces van oprechte dialoog omwille van een Koreaans Schiereiland, bevrijd van kernwapens”, zei de Paus. “Ik bid de Heer dat de hoop op een toekomst van vrede en meer broederlijke vriendschap niet op een desillusie mag uitlopen en dat de samenwerking vruchten mag opleveren voor het geliefde Koreaanse volk en voor de hele wereld”, aldus de opperpontifex, die woensdag zei dat hij de voorbereiding van de ontmoeting tussen de Zuid-Koreaans president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse opperleider Kim Jong-un geestelijk zou steunen. 

De twee leiders zeiden vrijdag dat ze een einde willen maken aan het militaire conflict tussen de twee landen. Officieel zijn ze nog met elkaar in oorlog, hoewel er sinds 1953 sprake is van een wapenstilstand. Een van de stappen zou het terugbrengen van de DMZ (Demilitarized Zone) in de oorspronkelijke staat zijn. De vier kilometer brede zone niemandsland loopt langs de lijn waar de Koreaanse Oorlog eindigde in een wapenstilstand. Kim en Moon beloofden bij de top dat zij zullen streven naar een duurzame vrede en een kernwapenvrij schiereiland.

Paus Franciscus sprak verder over de aanslag op een Nigeriaanse Rooms-Katholieke kerk, waarbij onder anderen twee priesters omkwamen. “Ik vertrouw deze broeders toe aan de barmhartigheid van God opdat deze gemeenschappen geholpen worden met het hervinden van eendracht en vrede.”

Bron: zenit.org / kro.nl/katholiek

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige toespraak voorafgaand aan het bidden van het Regina Caeli: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
In de Heer blijven
5e Zondag van Pasen (Jaar B) - Sint Pietersplein
(29 april 2018)

Publicatiedatum: 29 april 2018
Laatst bewerkt: 30 april 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam