• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus geeft fouten inzake Chileense misbruikzaak toe

(Kro.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft in een brief aan de bisschoppen van Chili toegegeven dat hij inzake het dossier van seksueel misbruik door geestelijken “ernstige fouten” heeft gemaakt. De brief werd afgelopen zondag geschreven en woensdag door het Vaticaan gepubliceerd. De Paus heeft hem geschreven nadat hij de verslagen had gelezen van twee van zijn gezanten over een aantal misbruikzaken in Chili. Hij zegt dat hij is getroffen door de getuigenissen, die hem “pijn en schaamte” hebben bezorgd.

De gezanten, aartsbisschop Charles Scicluna van Malta en de Spaanse priester Jordi Bertomeu Farnós, deden in opdracht van de Paus onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van de Chileense bisschop Juan de la Cruz Barros Madrid. Die zou een aantal jaren terug getuige zijn geweest van [seksueel misbruik van jongens door een vriend van hem, een invloedrijke priester. Hem werd verweten dat hij niets had gedaan om de jongens te beschermen.

De Paus verdedigde Barros, zeggende dat er geen bewijs tegen hem was. Na hevige kritiek op Franciscus tijdens en na zijn apostolisch bezoek aan Chili, besloot hij de twee onderzoekers naar het Zuid-Amerikaanse land te sturen. Scicluna en Bertomeu interviewden alle betrokken slachtoffers en kerkelijke verantwoordelijken. Zij legden hun bevindingen vast in een rapport van 2.300 pagina's. Dit rapport heeft de Paus kennelijk ervan overtuigd dat hij de ernst van de situatie niet goed had ingeschat. In de brief wordt de naam van Barros overigens niet vermeld. 

“Ik ben van plan u naar Rome te laten komen om de conclusies van het genoemde bezoek en mijn conclusies te bespreken”, schrijft de Paus aan de Chileense bisschoppen.

“Wat mij betreft erken ik, en ik zou willen dat u dit getrouw overbrengt, dat ik ernstige fouten heb gemaakt in mijn beoordeling en perceptie van de situatie, met name door een gebrek aan waarheidsgetrouwe en evenwichtige informatie. Mijn verontschuldigingen aan al degenen die ik heb beledigd en ik hoop mijn excuses de komende weken persoonlijk te kunnen aanbieden tijdens de ontmoetingen die ik zal hebben met vertegenwoordigers van de mensen die zijn geïnterviewd”, aldus Franciscus.

Publicatiedatum: 11 april 2018
Laatst bewerkt: 12 april 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam