• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Belgische Chinakenner: akkoord tussen Vaticaan en China is nabij

(Kerknet.be) - De Belgische scheutist en Chinakenner Jeroom Heyndrickx vermoedt dat een akkoord tussen China en de Heilige Stoel dit keer erg dichtbij is. Tegelijk beklemtoont hij dat dit akkoord slechts betrekking heeft op de benoeming van bisschoppen. Sinds de jaren 1980 werden er met wisselend succes gesprekken gevoerd. In 2014 werden die onder impuls van Paus Franciscus hervat. Ik heb de Heilige Stoel en China nooit eerder ernstiger in gesprek weten gaan. Dit is een ernstige poging van beide partijen om een overeenkomst te bereiken, zegt pater Heyndrickx.

Heyndrickx schrijft het succes onder meer toe aan de staatssecretaris van de Heilige Stoel, kardinaal Pietro Parolin, die al eerder bij de gesprekken met China betrokken was en die het vertrouwen van zowel de Paus als van de Chinese machthebbers geniet. In 2009 was een akkoord al eens nabij, maar dat werd uiteindelijk niet door de Heilige Stoel ondertekend.

Pater Heyndrickx verwijst ook naar de betrokkenheid van emeritus aartsbisschop Claudio Maria Celli (76), die van 1990 tot 1995 als vicesecretaris van de Heilige Stoel verantwoordelijk was voor de relatie met de andere staten. Ook hij kent de achtergronden en de situatie in China heel goed.

Bron: CNS/Catholic Herald

Publicatiedatum: 29 maart 2018
Laatst bewerkt: 30 maart 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam