• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus tot jongeren: ‘Wees niet bang’

(kerknet.be) - Vandaag werd in Rome de Paus Franciscus - Boodschap
Vrees niet Maria, want gij hebt genade gevonden bij God (Lc. 1, 30)
Diocesane viering van Wereldjongerendag, Palmzondag 2018
(11 februari 2018)
voor de 33ste Wereldjongerendag, op Palmzondag 25 maart, voorgesteld. In zijn oproep, onder de titel Wees niet bang, maant de kerkleider gelovige jongeren aan hun angsten te overwinnen en hun ware roeping te ontdekken. Het thema verwijst naar de geruststellende woorden van de engel Gabriël uit het evangelie tot Maria.

Onderscheidingsvermogen

De Paus beklemtoont dat de jaarlijkse jongerendag, die op initiatief van Paus Johannes Paulus II wereldwijd op Palmzondag wordt gevierd, een belangrijke opstap is naar de Internationale Wereldjongerendagen van januari 2019 in Panama en de Bisschopssynode van oktober 2018 in het teken van de jeugd. Franciscus spoort de jongeren aan om na te denken over hun eigen angsten, de redenen waarom zij zich soms willen verbergen, hun conformisme aan leeftijdgenoten of het nastreven van normen die vaak kunstmatig en onbereikbaar zijn… Tegelijk toont hij zich solidair met jongeren die ondanks alles slechts moeilijk een baan vinden, die zich emotioneel onveilig en bedreigd voelen of die onder andere angsten gebukt gaan…  Juist op zulke momenten is onderscheidingsvermogen van vitaal belang, om geen nutteloze energie te verspillen.

Angsten overwinnen

Franciscus bemerkt dat ook de Bijbel het thema angst niet uit de weg gaat. 365 keer wordt er herhaald: wees niet bang. Net alsof de Heer ons wil vertellen dat hij wil dat wij elke dag van het jaar vrij zouden zijn van angst. Wij moeten dit als een uitnodiging ervaren om ons open te stellen voor God en voor anderen die ons door hun eigen ervaring kunnen leiden. Oprechte christenen zijn niet bang zichzelf voor anderen open te stellen. Ze weigeren zich in een donkere kamer op te sluiten, waar een computer en een smartphone het enige raam op de wereld zijn.

Tot slot nodigt Paus Franciscus jongeren nog uit om zich met vreugde en enthousiasme op de Wereldjongerendagen van Panama, die zowel ter plaatse als live online op de voet te volgen zijn, voor te bereiden. Durft U deze uitdaging aan te gaan?

Bron: Vaticanews.va

Zie de Boodschap Paus Franciscus - Boodschap
Vrees niet Maria, want gij hebt genade gevonden bij God (Lc. 1, 30)
Diocesane viering van Wereldjongerendag, Palmzondag 2018
(11 februari 2018)

Publicatiedatum: 22 februari 2018
Laatst bewerkt: 24 februari 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam