• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus concelebreert met melkitische patriarch

(kro.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft vanochtend in de kapel van het Vaticaanse gasthuis Casa Santa Marta de Eucharistie gevierd samen met melkitisch patriarch Jozef van Antiochië. De bisschop van Rome noemde de viering een teken van apostolische gemeenschap tussen de Latijnse en de Oosterse ritussen van de universele kerk.

De bisschoppen van de Melkitisch-Griekse Kerk zijn momenteel in Rome voor een synode. Deze kerkvergadering staat onder voorzitterschap van de Syriër Youssef Absi, die op 21 juni 2017 werd gekozen tot nieuwe patriarch.

Franciscus zei over Jozef (Absi): “Hij is de vader van een zeer oude Kerk, en hij is gekomen om Petrus te omhelzen en om te zeggen: ‘Ik verkeer in gemeenschap met Petrus’.”

Overigens is niet alleen de Paus van Rome opvolger van Petrus. De apostel stond immers ook aan het hoofd van de christenen van Antiochië, dus in die zin kunnen ook alle Antiocheense patriarchen ‘opvolger van Petrus’ worden genoemd. Toch geldt in de Katholieke Kerk de overtuiging dat alleen de bisschop van Rome het petrinische ambt bekleedt.

De Paus zei verder dat de Melkitisch-Griekse Kerk “een rijke kerk is met haar eigen theologie binnen de katholieke theologie en met haar eigen schitterende liturgie”. Hij voegde toe, verwijzend naar de gewapende conflicten in het Midden-Oosten: “Op dit moment wordt een groot deel van haar volk gekruisigd, net als Jezus.”

De Heilige Mis werd in het bijzonder opgedragen voor alle oorlogsslachtoffers en vluchtelingen. Na de viering zei patriarch Jozef in zijn dankwoord: “Ik kan de schoonheid niet beschrijven van deze gemeenschap die alle discipelen van Christus verenigt.”

De Kerk der Melkieten telt ongeveer 1,6 miljoen leden. De helft daarvan woont niet in het Midden-Oosten maar in Brazilië, Argentinië en Australië.

De melkieten behoren tot de familie van Grieks-katholieke kerken. Deze christenen uit het Midden-Oosten volgen de Byzantijnse ritus. In de vijfde eeuw werden zij ‘melkieten’ genoemd omdat ze na het Oecumenisch Concilie van Chalcedon (451) trouw bleven aan de orthodoxie van de Byzantijnse keizer (malka betekent ‘keizer’ in het Syrisch). In 1724 ontstond er een kerkscheuring, waardoor er voortaan sprake was van de Grieks-Orthodoxe Kerk van Antiochië en de met de Paus van Rome geünieerde Melkitisch Grieks-Katholieke Kerk.

Publicatiedatum: 13 februari 2018
Laatst bewerkt: 13 februari 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam