• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: 23 februari speciale gebedsdag voor vrede in Afrika

(kro.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft een speciale dag van vasten en gebed voor de vrede ingesteld. Op 23 februari worden alle gelovigen van de wereld opgeroepen te vasten en te bidden voor de vrede, in het bijzonder voor de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. Dat kondigde de bisschop van Rome iets na het middaguur zelf aan tijdens zijn angelustoespraak.

“En nu een aankondiging. Geconfronteerd met de tragische langdurige situatie in verschillende delen van de wereld, nodig ik alle gelovigen uit voor een speciale dag van gebed en vasten voor de vrede op 23 februari aanstaande, de vrijdag van de eerste week van de Veertigdagentijd. We zullen het in het bijzonder opdragen omwille van de bevolking van de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. Net als bij andere soortgelijke gelegenheden nodig ik ook niet-katholieke en niet-christelijke broeders en zusters uit om zich bij dit initiatief aan te sluiten op manieren die zij het meest geschikt achten, maar allen samen.”

Vooral in de noordoostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu van Congo woeden al deccenia lang gewapende conflicten tussen stammen, milities en bendes. In Zuid-Soedan heerst sinds zijn onafhankelijkheid in 2011 een burgeroorlog. Vorig jaar april zei de Britse minister van ontwikkelingssamenwerking dat de moordpartijen en andere gruweldaden in het land steeds meer het karakter van een genocide krijgen.

Franciscus sprak na het angelusgebed ook over de 40ste editie van de Nationale Dag voor het Leven, die vandaag in Italië wordt gevierd. De paus betuigde zijn waardering voor de diverse katholieke groeperingen die op de bres springen voor de bescherming van de waardigheid van het menselijk leven. Een speciale groet bracht hij uit tot de Beweging voor het Leven, waarvan vele leden op het Sint-Pietersplein aanwezig waren en groene ballonnen lieten opstijgen.

“Ik ben er bezorgd over dat er niet veel mensen zijn die vechten voor het leven in een wereld waar elke dag meer wapens worden gefabriceerd, waar elke dag meer wetten tegen het leven worden gemaakt, waar elke dag deze wegwerpcultuur ermee doorgaat zich te ontdoen van het nutteloze en van wat moeite kost”, aldus de paus. “Bid er alstublieft voor dat onze mensen zich meer bewust mogen worden van de verdediging van het leven op dit moment van vernietiging en het verwerpen van menselijkheid.”

Publicatiedatum: 4 februari 2018
Laatst bewerkt: 8 februari 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam