• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Onderwijs: het nieuwe in de Constitutie Veritatis gaudium

De nieuwe apostolische Constitutie van Paus Franciscus “Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Veritatis Gaudium
De vreugde van de waarheid - over kerkelijke universiteiten en faculteiten (8 december 2017)
- De vreugde van de waarheid” die nieuwe normen uitvaardigt voor de Instituten van Kerkelijke Studies, werd op deze 29e januari in het Vaticaan voorgesteld. De sprekers hebben de nieuwigheden van dit document belicht, onder meer de kwaliteit van de instituten, de vluchtelingen, onderwijs via internet, …

Kard. Giuseppe Versaldi, prefect van de Congregatie voor het Katholiek Onderwijs, benadrukt dat de actuele uitdagingen voor de onderwijsinstellingen “een stimulans” zijn om “grote vooruitgang” te maken en niet te bezwijken voor de “pseudocultuur die de mens herleidt tot afval, het onderzoek tot belangenkwesties, en de wetenschap tot techniek”.

De Universiteiten en Kerkelijke Faculteiten “kunnen niet vluchten voor de intrinsieke kwesties die op hen afkomen”, zei hij. Daarom heeft de Heilige Stoel vier regionale conventies van de Unesco op het vlak van het onderwijs aangenomen. En Benedictus XVI heeft in 2007 het “Agentschap van de Heilige Stoel voor de evaluatie en promotie van de kwaliteit van Universiteiten en Kerkelijke Faculteiten” opgericht.

De nieuwe Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Veritatis Gaudium
De vreugde van de waarheid - over kerkelijke universiteiten en faculteiten (8 december 2017)
, op 8 december 2017 ondertekend, de 52e verjaardag van de afsluiting van het Tweede Vaticaans Concilie, geeft de nodige inlichtingen om zich aan deze vereisten aan te passen.

Mgr. Angelo Vincenzo Zani, secretaris van het dicasterium, benadrukt de belangrijkste nieuwigheid van Veritas gaudium. De eerste betreft de versterking van de rol van AVEPRO. De tweede, onderwijs via internet (art. 31 §2): een document van het dicasterium zal binnenkort publiek gemaakt worden opdat dit zou gebeuren “in een geest van samenwerking tussen de instituten en niet van concurrentie”.

Onder de andere nieuwigheden, benadrukt Mgr. Zani art. 32, “over de zending van de Instituten voor Hoger Onderwijs ten overstaan van het toenemende fenomeen van de vluchtelingen”.

Bovendien worden de Kerkelijke faculteiten, die door de Heilige Stoel opgericht of goedgekeurd zijn in niet-Kerkelijke universiteiten, eraan gehouden “de voorschriften van deze Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Veritatis Gaudium
De vreugde van de waarheid - over kerkelijke universiteiten en faculteiten (8 december 2017)
na te leven, met respect voor de bilaterale en multilaterale conventies die de Heilige Stoel met de verschillende volken of met die universiteiten gesloten heeft”.

De Congregatie gaf tevens de wereldstatistieken over de Kerkelijke instituten, die 792 in aantal zijn, waaronder 289 faculteiten en 503 andere instituten. In totaal hebben 64.500 studenten er toegang en geven 12.000 professoren er les. Bovendien werden 1.365 katholieke universiteiten opgericht “op grond van lokale wetgevingen”.

Het dicasterium zal volgens Mgr. Zani binnenkort een rondschrijven publiceren om de oriëntaties van de nieuwe Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Veritatis Gaudium
De vreugde van de waarheid - over kerkelijke universiteiten en faculteiten (8 december 2017)
in werking te stellen. De betreffende instituten zullen twee jaar hebben (tot 8 december 2019) om hun statuten en programma’s bij te werken. In die overbruggingsperiode, zal het dicasterium continentale ontmoetingen organiseren: op 3 en 4 mei 2018 in Rome voor Europa, Noord-Amerika en het Midden Oosten; in november 2018 in Bogota (Colombia) voor Latijns Amerika en in maart 2019 in Nairobi (Kenia) voor Afrika. De datum van de Aziatische bijeenkomst wordt later bekend gemaakt.

Het zal meer bepaald gaan om het opnieuw verdelen van de specialisaties binnen de Kerkelijke studies, overeenkomstig de vereisten van de nieuwe evangelisatie. In Rome moeten de Kerkelijke instellingen gereorganiseerd worden om hun toegevoegde waarde te optimaliseren en te valoriseren.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 29 januari 2018
Laatst bewerkt: 4 februari 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam